Upptäckte en tråkig sak härom eftermiddagen

Spread the love for gardening!

För känsliga läsare varnar jag om att det är en bild på ett dött djur längre ner i texten, så vill du inte se den så hoppa vidare!

Det har verkligen varit skiftande väder nu i mars månad. Vissa helger har ju nästan inneburit att det gått att sitta stilla och njuta av solen medan andra dagar endast har blivit möjliga med täckjacka och mössa på. Visserligen är det väldigt svårt att sitta stilla när det finns så mycket att titta på och göra! Trädgården vaknar till liv och det vill man ju inte missa!

Gick en avkopplande runda i trädgården efter jobbet, som jag alltid gör, och upptäckte till min förskräckelse att det låg en död fisk i dammen. Den låg alldeles i vattenytan och flöt misstänkt stilla.
Jag blev genast livrädd och pulsen började slå stenhårt! Min första tanke var NEEEJ!!

Då den var alldeles knallorange och det fortfarande är rätt brunt och färglöst ute lyste den som ett stoppljus och det var stört omöjligt att inte se den på långt håll. Våra guldfiskar har flera olika färgställningar och det varierar rätt mycket från fisk till fisk hur de ser ut.

Skyndade mig fram för att se vad som hänt och hade tusen tankar om en dammkatastrof i huvudet medan jag sökte av hela dammen med blicken för att se om det var en ensam stackare eller om det fanns fler kadaver. Som tur var hittade jag bara denna ensamma men jag plockade upp den och kollade noga på båda sidorna för att leta efter orsaker. Ingen fiskägare vill ha plötslig fiskdöd och det gäller att agera snabbt för att hitta en eventuell orsak.

Inga synliga skador, ingen svullnad och inga utstående fjäll. Puh! Det var en lättnad!
Hämtade mitt testkit och gjorde ett snabbt vattentest.
Det här testet heter eSHA AQUQ quick test och är väldigt snabbt. Det är inte så avancerat så för proffsen finns det bättre varianter.

Stickan ska hållas under vattnet i 3 sekunder och sen läses resultaten av efter 1 sekund resp 60 sekunder.

Vi brukar göra det här testet lite då och då under säsongen men så här tidigt har vi aldrig gjort det förrut. Det har heller inte varit någon oväntad fiskdöd som har gjort att vi känt behov av att kolla vattenvärdena tidigare.

Då dammen innehåller många torvblock är PH värdet lite i underkant. För att kompensera det ligger det i rätt många kg kalksten.
PH värdet påverkar hårdheten i vattnet och det ligger lågt det oxå men sticker inte ut jämfört med tidigare gånger då vi testat och fått i stort sett samma värden.

Ingenting verkade avvikande i resten av dammen och de övriga fiskarna simmade runt obehindrat så vi bestämde oss för att fylla på mer vatten för att dryga ut ev dålig vattenkvalitet även om teststickan inte visade detta. Då vattennivån sjunkit rejält under vintern gjorde jag ett snabbt överslag och beräknade att det skulle gå att fylla på drygt 3000 liter vatten.

Då växterna bara börjat att växa lite smått så är det en tid kvar innan vattenvärdena är som bäst men en död fisk måste snabbt plockas ut ur dammen så att den inte påverkar vattnet. Vi har inte startat reningen och inte börjat mata, det är lite för tidigt än.

Nu hoppas vi att det inte blir fler döda fiskar de närmaste dagarna.
En fisk kan dö av många anledningar. Det kan vara stress, sjukdom, parasiter eller vattenkvaliteten. Vad just den här dog av kommer vi troligen aldrig att få veta. Vi får bara hoppas att det inte blir fler drabbade.

Här är min lilla fisk. Den är född i dammen och kroppen är ca 10cm lång.
Stjärtfenorna visar att det är en hane.
RIP lilla fisk!

Nu får vi hoppas på lite mer värme, inga fler minusgrader tack!

//Trädgårdshälsningar
Lillianna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *