Tillbakablick på året 2021

Spread the love for gardening!

Årskrönikor är roliga! Det finns ju så mycket bilder, så många minnen från året som gått! Vi är säkert ganska lika alla vi som har mobilkamera. Upp med mobilen och fota lite snabbt, det tar ju ingen tid alls och det blir ju ändå rätt bra bilder om man har en OK kamera i mobilen. När året är slut är det hundratals ja troligtvis tusentals bilder i minnet på mobilen. Känner du igen dig?

Vad ska man då göra med alla dessa bilder? Bara spara dem i datorn, molnet eller i telefonen? Njae kan jag väl tycka men det är väl det de flesta gör inklusive mig själv…men är det inte lite synd!?

Vad kan man då göra med alla sina bilder?
Blogga är ju en grej som en del håller på med. Det var betydligt fler för 10 år sedan men efter att Instagram dök upp så gick många dit. Jag har oxå några konton där men fastnar inte….bara scrollar lite då och då och tröttnar rätt snabbt.
Göra tavlor eller bildspel som man visar för utvalda på TV’n/datorn är ett annat trevligt alternativ.

Jag älskar att läsa andras årsberättelser så det är väl på tiden att jag får ur mig en egen! Tro nu inte att jag inte har försökt förrut, för det har jag! Många gånger! Problemet är att jag fastnar i bilderna och sen går tiden…och då ligger inläggen kvar i utkastläge. Jag hittade nyss ett utkast från 2009. 😉

Men tillbaka till kameran. Jag har valt mobiltelefon efter hur bra kameran är. Vill inte betala hur mycket som helst för en telefon så jag håller mig i mellanklassen. (jag har en riktig kamera som jag använder ibland också) Letade länge och läste recensioner när det kändes som dags att byta mobil. Hade en Huawei innan och den var gräslig att fota med. Testade oxå några av vännernas mobilkameror innan jag valde denna bland annat Huaweis värsting men jag gillade inte alls hur bilderna blev även om den fick väldigt fina recensioner i alla test.
Valet föll på en Xiaomi Mi 10 note pro. Nu har den faktiskt snart 2 år på nacken (i vår) men jag är väldigt nöjd med den så jag kommer nästan garanterat kolla vidare i det märket efter en uppföljare när det börjar bli dags att byta.

Som de fotografnörd jag är så ska allt förevigas i trädgården…ja det blir tusentals bilder och många av dem är rosenbilder dvs närbilder på blommor… Jag förstår att det inte är speciellt intressant för den inte är lika såld på rosor som jag är. När jag en gång för flera år sedan undrade varför jag hade så många porträttbilder och inga vybilder så började jag att ta fler vybilder. Så nu är min externa håddisk fylld med både närbilder och vybilder.

Januari 2021.
Silverpäronet med den speciella formen. Det är ett pendula men för att växa hängande i sitt växtssätt tycker jag att väldigt mycket står lite väl mycket rakt upp.

Februari 2021.
Så kommer vi till februari. Inte lika mycket snö men fortfarande brunt och is på dammen. Februari var ju förr alltid den kallaste månaden tillsammans med mars.

I februari tillbringade jag en hel del tid i glashuset bland alla pelargoner och andra värmeälskande växter. Rakt fram i bild står en variegerad vinterjasmin och blommar som en galning. Den köpte jag i England för 10 år sedan och den har stått i samma kruka sen dess…. vanligtvis inne i garaget. Där har den blommat i sin ensamhet och jag har bara sett att den blommat, inte kunnat njuta av den. Så som tack för att den fick komma in i vårt nya fina glashus så belönade den mig med att se ut så där! Den ska visst klara sig på friland i zon 1 men jag är för feg för att plantera ut den i vår zon 2. Vore ju trist om den dör helt enkelt eftersom den är ett så fint minne.

Mars 2021.
I mars lyser solen och himlen är klarblå. Vårkänslor de luxe och krokus, snödroppar, lungört, julrosor, blåsippor och smålökar blommar för fullt. Isen har smällt i dammen och fiskarna har börjat komma upp, stilla vilande i solen.

Full fart med rosbeskärningen! Många rosor är jättesjuka och har stora angrepp av både barkfläckssjuka och crown gall. Det är riktig illa i år, betydligt värre än det någonsin tidigare har varit och jag fyller en hel släpvagn med bortklippta sjuka grenar. Några blev kapade längs med fotknölarna och det kommer ta några år innan de blir som de var.

Här är vår senaste rosenpergola som maken svetsat ihop åt mig. I den ena kanten står en hitflyttad enorm clematis ’Summersnow/Paul Farges’ och på den andra sidan en spontan frösådd från min Venusta Pendula.

Fått ett stort begär efter pelargoner och lusläser allt jag kan komma över om dem och börjar leta efter små sticklingar eller plantor överallt men det är nog lite tidigt ännu!

Slagfältet som är rakt fram är förhoppningsvis sista rycket innan roten från den enorma sälgen är borta. Det var en enormt stor flerstammig sälg och får något år sedan så rasade flera stammar. Det har tagit oss lite tid att rensa upp efter den men nu är det verkligen på G.

April 2021.
Vintern är inte över ännu, det kommer ju alltid några sena bakslag och mitt i ett sånt är jag ute och bygger en ny rosenrabatt. Täcker jorden med kartong och sen köpe-matjord uppepå, rätt tjockt. Rätt härligt ändå!

Pionerna som jag köpte i förra årets pioncirkus är på väg upp och deras knoppar lyser som små röda spjut. Eftersom de flesta är rätt unga så är det inte så många knoppas på varje, men det är ändå väldigt kul att gå och spana efter dem.

Ger den risiga paradisbusken en rejäl beskärning och det krymper avsevärt, så bort med allt det risiga som bara ser fult och dött ut. Paradisbusken är verkligen en buske som ligger lite löst till i trädgården skulle jag kunna säga. Andra verkar älska den men jag är tveksam… Visst är den fantastisk de veckor den blommar, verkligen oemotståndelig och riktigt tjusig. Men resten av året ser den mest bedrövlig ut tycker jag. Den växer inte ens snyggt och är inte heller så himla enkel att få snygg form på… Jag har 2 st. Det är från olika kloner så den ena doftar och den andra inte. De växer likadant med sitt lite överhängande spretiga växtsätt.

April är en härlig månad för då känns det ju verkligen som om trädgården börjar vakna till liv och jag med den! 🙂

Tibasten blommar och dess doft är ljuvlig!

Nunneörten är överallt som den brukar och det lyser ljust rött på alla ställen som den slagit klorna i.

Nu klipper jag ner perennriset från förra året.

Har sorterat alla mina fröer och gjort planer för vilka som ska sås. Det ska bara sås på friland i år. Inga krukor eller frösådder som ska passas!

Maj 2021.
Så är vi äntligen framme i sköna maj! Det är verkligen en utmaning att bara välja en bild per månad, men jag ska klara det! 🙂 I maj händer det mycket och det är rätt stor skillnad på hur mycket som kommit igång i början på maj jämfört mot hur det ser ut i slutet på månaden.

Flyttar ut perlargonerna från glashuset och de blommar fint fortfarande. Olvonen blommar och sprider sin underbara doft! Första sjödoppet är avklarat runt valborg och pollensäsongen är igång. Nu är det VÅR!!

Fiskarna är helt vilda nu när jag kommer i närheten. Tidigare stod de mest och solande men nu är de som hungriga monster. Passar jag på att mata dem får jag akta mig för jisses vad de stänker! Leken börjar strax och jag passar mina honor noga så att ingen ska ligga uppepå land för att undkomma sina herrar.

Körsbärsträden blommar så vackert och det är som vanligt månaden då jag vill stoppa tiden och bara vara ute. Primulorna lyser som små solar i rabatterna och det spirar grönt friskt och fräscht överallt. Äppelträden sätter igång sin massiva blomning och det är ju verkligen underbart!
Det doftar ljuvligt från gullripsen och även silverbuskens något anonyma blomning.

Tyvärr upptäcker jag att vi även fått sork! Den lilla marodören, eller om det är flera har käkat upp några av mina rosor underifrån och jag lyfter upp dem och ser att de inte längre har något rotsystem kvar. Även rosenflockel, dagliljor och flox har blivit snaggade underifrån. Nu är det KRIG!!!
Katten tar en och jag tar flera med sorkfällan superCat. De är inte små de där! Usch och fy!

Mycket att göra, klippa och fixa. Allt ska nu se snyggt ut och vara nerklippt efter vintern. Det brukar ta sin tid att komma igenom rosorna men det är också på dem jag lägger mest tid.

Den första rosbeställningen från Tantau inkommer och planteras direkt.

Årets första trädgårdsresa gåt till Öland och vi besöker Öland Spirar för första gången.

Min rödbladiga hassel som faktiskt är en frösådd från en buske jag hade stående i min snigelkarantän över vintern växer nu på sig bra på sin plats. Moderplantan står på en annan plats och är nog något mindre så denna kommer säkerligen att bli en jätte, men det får den gärna. Jag har valt platsen med omsorg! Runt fötterna växer silverbladiga växter och blommande perenner i rosa. Mycket lammöron för de är den bästa marktäckaren när det är mycket ogräs i jorden. Tulpanerna som också går i rosa är nästan överblommade redan.

Juni 2021.
Den skira grönskan som regerade i maj går nu över till intensiv försommar och syrendoften ligger tung över trädgården.

Längtan efter semestern börjar göra sig påmind och efter en intressant inköpsresa till Öland och besöket hos ÖlandsBoel på den fina lilla plantskolan B’STRÖÖ kommer en efter en av de fina inköpen på plats i trädgården. Massor av buskar med fina blad blev det! Tror det blev 22 eller 23 stycken, minnet sviker mig…

Pionernas knoppar är så runda tills de slutligen inte kan stå emot längre och låter oss njuta av deras svulstiga blomning. Men underbart är kort!

Aklejorna är lika vackra om ännu något fler än förra året, jag tror jag behöver rensa bort några då de tagit sig an lite väl många rabatter.

Nu startar rosblomningen och Nevada är magnifik och den stora busken ser helt vit ut! Måtte det inte regna nu bara!

Strax därefter följer andra rosor och jag tror äntligen att Flammentanz kommit upp i sin fulla storlek efter att vi klippte ner den för några år sedan då vi skulle byta fasad på huset.

Prydnadsaplarna blommar med sina cerisa blommor och den lilla uppstammade pärlbusken ’The Bride’ tar andan ur mig med sin alldeles kritvita blomning.

Vi är ute så mycket vi bara hinner och vi vuxna har en överenskommelse som lyder att vi bara håller på i trädgården till senast 17 på helgerna. Sen är det dammtrivsel som gäller och vi sitter vid dammen med något gott att dricka medan solen går ner över skogen bortanför. Det är kvalitetstid!

Juli 2021
Rosorna blommar för fullt i juli och det är verkligen årets höjdpunkt att bara gå runt och beundra dem, stoppa näsan i de allra mest högresta och dra in den ljuva doften. Sekatören är alltid med för det kan ju behövas ett klipp här och där.

Det är ganska torrt i marken och gräset är inte grönt längre. Gräsklipparen kör mest på tomgång så att säga.

Går med lite vattenkannor till det nyplanterade medan övrigt får klara sig. Det mesta är ju rätt etablerat så det borde inte vara någon större fara. Då trädgården är så stor som den är så är det inte så lätt att vattna den.

Vi njuter av sommaren och av trädgården! Lite grillkvällar med våra barn och minimalt med TV-tittande.

Besöker många trädgårdar och fotograferar som bara den!

Den vita rosen i mitten en bit bort och som vi klipper hårt är Lykkefund, till vänster syns Flammentanz och det rosa närmast i bild är Ispahan.

Upptäcker till min stora sorg att vi har fått in mördarsniglar! Och jag som i 20 års tid har spolat alla växter rotrena och slängt tillhörande jord i ihopknuten platspåse. Nu kommer de från grannarna och de rusar in med en väldig fart för att krypa så pass sakta som de faktiskt gör! Stora feta och långa är de! Hittar allt för många och de dagliga promenaderna som jag ägnar mig åt för att njuta av blomningen görs nu istället med ögonen mot marken spanandes efter nästa bruna marodör att döda.

Alltså den här sommaren kommer jag aldrig glömma! Både sork och mördarsniglar!

Augusti 2021.
Här har det handlats! Äntligen lite plantskolebesök! Det blev en hel del nya rosinköp och det innebär att nya gropar ska borras. Nu är det torrt så vi är väldigt tacksamma tacksamma för jordborren!

Allt är så stort, så stort och det är mycket klippa för att kunna komma fram. Grusgångarna krafsas och överblommat och förvuxet klipps in. Jag jagar sorken och tror att den nu är några förre åtminstone. Mördarsniglarna borde bli färre även de.

Planterar ut sticklingar som har stått i kruka sedan förra sommaren och det blev små fina plantor som ska få vara med i trädgården.

Floxens tid är nu och det är en speciell doft de sprider. Skulle kunna tänka mig att alla inte gillar den men för mig är det ren och skär njutning.

September 2021.
Den varmaste perioden är över och snart är det dags för höstens färger att brinna i kapp med solnedgången. Här skymtar den tjusiga vingade benveden med lite rött i bladen men det är ju bara början.

Klipper fortfarande massor och det är ganska skönt när det börjar se lite mer ordnat ut i växtligheten.

Tog en sork till, jag som trodde jag var av med dem. Gick och vaktade på fällan som slog igen gång på gång medan jag var i närheten. Men plötsligt tog jag den! Yes 1-0 till mig!

Vi gör en höstresa och åker över till Tyskland. Titta på en hel del fina trädgårdar bland annat den fantastiska trädgården Planten und Blomen i Hamburg.

Rosorna blommar fortfarande rätt mycket och det är ljuvliga dofter och klar luft.

Oktober 2021.
Flyttfåglarna gör sina långa V:n på himlen och den första frosten kommer för att stanna under månaden.

Pionernas blad står som mörkbrun och vissen kontrast mot astrarnas ljust klara och strålande blommor.

Det är betydligt kyligare luft och fiskarna har börjat lugna ner sig.

Hela bryggan är full med rönnbär! Tror det var många år sedan det var så här mycket rönnbär och fåglarna inte ätot upp dem.

Träden fäller sina blad och de sista höstfärgerna lyser starkt men är på väg att falna.

November 2021.
Mördarsniglarna har gått och lagt sig. För även om jag har varit flitig och även fått hjälp av övriga i huset så kan jag inte tro att vi lyckats hitta varenda en.

Eftersom tomten är stor blir det många skrämmor. Hoppas nu de gör skillnad!

Där tog jag en sork igen….en riktigt fet och fyllig en. Fortfarande KRIG och nu inköps sorkskrämmor för dyra pengar. Då det är mörkt både före och efter jobbet så får vi sätta dem i mörker men i den trygga pannlampans säkra sken. För de rackarna ska inte få en natt till att käka upp sig på.

December 2021.
Vintern har kommit tidigt i år och det är snö i omgångar.

Vi har suttit många fredagskvällar under hösten och spanat in skymningen men när minusgraderna kryper neråt känns det onödigt dyrt att värma upp extra så nu är det slut med dessa solglimtar.

Köpte nya fågelmatare och vi har ständiga gäster som äter sig mätta. Även vår nästan tama skata tar sig ett och annat. Koltrastarna älskar nyponen i Lykkefund så de sitter hellre där än i fågelmataren.

Jul och Nyår hemma och redan planer för nästa år!

Ja jag klarade det!

Tack för att du läste ända hit! Skriv gärna en liten kommentar så blir jag glad! 🙂

Önskar alla besökare på bloggen ett Gott Nytt 2022!
Även färre sork och inga mördarsniglar önskas oss alla, sen finns det spännande planer för bloggen så jag hoppas vi ses igen! 🙂

//Trädgårdshälsningar
Lillianna

2 thoughts on “Tillbakablick på året 2021

  1. Rosor i all ära men för mig är det lika krångligt som att passa frösådder inomhus för dig antagligen. Jag avnjuter dem helst hos andra. Helt ljuvlig bild på nunneörten och vilken fantastisk damm du har!
    God fortsättning
    /Anette

  2. Jeg bruker helst det store kameraet ute i hagen, men motivet er vi enige om! Det blir mye roser. I det siste har jeg begynt å bruke mobilen til å lage filmsnutter ute. Årskavalkader er fint! Spennende å se utviklingen gjenom året både gleder og sorger. Kjedelig at vi må bruke så mye tid på å bekjempe skadedyr 🙁 Sånn har det blitt, men tilsammen er det mer glede enn strev. Godt Nytt År!
    /Irene

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *