SuperCat – en fälla som tar sork – RECENSION

Spread the love for gardening!

Här kommer en recension av en himla bra pryl! Jag som har provat den är en privatperson och det är helt mina egna åsikter och erfarenheter som jag skriver om.

SuperCat – sork och mullvadsfälla.

Jag köpte mina (passade på och tog 2 st samtidigt) på Granngården men de finns på fler ställen.
Priset är ungefär 199 – 250 kr.
I paketet får man med en metallpinne som man kan sticka ner i jorden för att leta efter en sorkgång och en grej som man ska kunna borra hålet du du ska sätta ner fällan i. Jag har inte använt någon av dem så de kändes mest överflödiga.

På vårkanten ser vi ju alla dessa jordhögar som ligger ute på åkrarna och på den allra finaste gräsmattan. Det är med största säkerhet mullvad som gör just de högarna. Mullvad skadar inte växterna på samma sätt men den gör många gångar och en del växter kan få torra rötter.

Sorken upptäcker du när det är växter som står på sniskan eller inte vaknar alls på våren. Eller att växterna är helt borta. Jag har i vinter/vår fått minst 5 stora rosor uppätna underifrån. Flox och Dagliljor har legat löst uppe på jorden. Växterna har vält och när jag har tagit tag i en gren har jag fått hela plantan i handen. Underifrån ser det helt avskalat ut och sorken har gnagt av allt så att det endast är minimalt kvar av rötterna.

Jag har försökt att lära mig mer, för att +på så sätt bli av med sorken. Här finns en rapport som jag hittade om vattensork och kommersiella försök med att bekämpa den då den är en stor skadegörare bland annat i fruktodlingar.

Som privatperson är det dessa mindre fällor som gäller om du vill försöka bli av med dem. Tips om att plantera Kejsarkrona, Vitlök eller andra starkt luktande växter ges ofta av andra privatpersoner men effekten är tveksam eller uteblir helt.

Jag har upptäckt ganska stora hål i rabatterna. För att testa om de är en aktiv gång petar jag igen utgångshålet med jord och kollar senare igen. Ibland dröjer det till dagen efter innan hålet är öppet igen. Om ingen sork går där förbi så förblir hålet stängt. Gångarna är ganska stora så när du väl hittar en gång ser du skillnad mot mindre gnagare, om du har även såna.

Men säg nu att du har hittat en aktiv gång. Då tar du denna SuperCat och sätter ner den i en gång. På bilden ovanför är det en öppen gång åt två håll och jag satte SuperCat mot den ena av gångarna och krafsade inte igen runt den.

Första gångerna provade jag utan att ’mata’ fällan. Men sen vet jag ju att vanliga smågnagare gillar nötter och choklad så då jag köpte en burk med hasselnötscrem på ICA och kladdade på inuti SuberCat och jisses vad det tog fart!

Fällan smällde igen 3 gånger på bara nån timme under dagtid och jag laddade om… och sen blev det träff! Sorken är verkligen en jätte!

Jag tycker att SuperCat är en bra fälla. Största problemet med fällan är att du måste hitta en aktiv gång. Har du ingen aktiv gång så gör den ingen nytta. Sen måste du oxå kolla av fällan regelbundet för att se om den gått igen….

Men, som sagt, ett försök till att minska skadan av sork i trädgårdsodlingen.

//Lillianna

One thought on “SuperCat – en fälla som tar sork – RECENSION

  1. Vilka bra tips, både fälla och nötcrème 🙂
    Jag gjorde misstaget att läsa på om sorkfeber (som går på människor), så nu är jag orolig för det också, förutom växterna…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *