Så underbart med det första riktiga trädgårdspysslet!

Spread the love for gardening!

Nu börjar det bli dags att kolla på Lavendeln. Vi har fortfarande runt 0:an på nätterna men det börjar grönska både här och där så det är hög tid att börja ’trädgårdera’. Jag har bara klippt av det översta av blomningen och ska nog klippa lite till… de ska ju vara buskiga och fina och det är nog rätt vanligt att man klipper för lite…! Helst var det tänkt att det skulle bli massor av plantor med Lavendel här men sen blev det en massa annat….

De gråa, vita som syns i bakgrunden på flera ställen är Lammöron och de är världsmästare på att ta för sig och även tränga ut sina grannar. Då detta är en rabatt som har rotkonkurrens underifrån (det är fd åkermark) så behöver jag ha marktäckare som kväver det jag inte vill ska växa här. Lammöron var ett bra alternativ eftersom jag hade det innan och de kunde delas…

Temat i rabatten är rödbladigt och silver och sen rosa/lila och vitt för det som ska blomma.

När jag gjorde rabatten så bottnade jag med tidningar, ett ganska tjockt lager tyckte jag då. Men det var tydligen inte tillräckligt för det har kommit upp kirskål och en del annat. Jag rensar och rensar! Tänker inte ge upp!

Nu påbörjade jag ett annat litet projekt som jag har gått och spanat på ett tag. Speciellt varmt ute var det inte men solen sken och det var något mer lä ju närmare marken jag kom. Så på med mössa, vindtäta kläder och handskar och ner på knä började jag rensa bort allt gräs som vuxit upp runt de den här klematisen. Det tog sin lilla tid. Fick även klippa bort alla grenarna då de var torra och döda. Det är Summersnow eller Paul Farges som den oxå heter.

Då vi påbörjade att göra om vår entré förra året behövde denna enorma jätteplanta flytta! Maken svetsade en portal som den ska få härja fritt på.

Det här är en megastor klematis som lätt växer 6 meter på en sommar! Så det gäller att sätta den på rätt ställe från början vilket vi alltså inte gjorde den första gången.
Innan så hade jag den bara på marken, det bidde ingen spaljé som vi pratade om när den köptes utan den fick klara sig själv på marknivå och jag ljuger inte om jag säger att den tog sig över och täckte det mesta på ca 5-6kvm.

Så vi grävde upp den förra året och gav den en ny plats. Den var stor även under marknivå! Den gillade inte riktigt att bli flyttad men den levde och hade lite små gröna skott under sommaren. Jag kastade på lite extra vatten då och då.

Nu klippte jag bort allt som var torrt och visset och det blev ungefär en handbollsstor klump kvar. Jag ska nog vattna lite på den oxå så att den får en bra start! Jag är ganska övertygad om att den fortfarande lever för det var en liten grön pigg på undersidan….

Så här ser portalen ut som den ska få klättra på. Den är stor och jag hoppas ju förstås att klematisen ska komma igång och ta för sig ordentligt så att den döljer nästan hela portalen.
I den andra delen av portalen står det en hemmagjord ros. Det är troligen en spontan frösådd från Venusta Pendula och jag gissar att den kommer bli ganska lik moderplantan (dvs vit) men det återstår ju att se. Hon är en skönhet men ett riktigt taggmonster så henne behöver man binda upp så att hon inte hugger tag i de som går inunder portalen.

jag hoppas förstås att frösådden ska bli minst lika fin!

Portalen delar upp 2 trädgårdsrum och ska ge hint om att man nu kommer in i ett nytt rum, med ett nytt färgtema.
På den stora jordiga plätten stod det en enorm Sälg (som rasade i en storm) och nu i dagarna har maken lyckats få bort den stora stubben. Han har slitit hårt! Det ska bli gräsmatta precis just över den, för en del rötter finns nog kvar ändå så den smala rabatten som är på den vänstra sidan kan breddas något litet.

Nu är det dags för välförtjänt vila för ryggen! Det brukar kännas att man lever efter det första trädgårdspasset!

Trädgårdshälsningar
Lillianna

One thought on “Så underbart med det första riktiga trädgårdspysslet!

  1. Lavendeln ser ut väldigt tät och fin ut och kan tänka mig att portalen blir fantastisk med en klängande ros, men inget gör sig själv. Mycket jobb. Storm här i natt och plötsligt frost och snö igen. Glad att jag åtminstone hunnit sätta potatislöken. Kommer att få byta ut alla jordvivor jag satte för en månad sen eftersom det varit alldeles för kallt för länge.
    Allt gott
    /Anette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *