Rosenväggen – en plats av doft och skönhet!

Spread the love for gardening!

Tänkte att det kan vara på sin plats att visa rosenväggen nu när den har fått några år på nacken.
Det hela började med att vi köpte till mer mark 2017.
Dyrt som f*n men värt varenda krona! (såklart, kan väl inte tycka annat!)

Tomten är rätt avlång och med risk för att det byggs precis utanför tomtgränsen ville vi köpa mer mark för att på så sätt bevara känslan av att faktiskt vara på landsbygden och inte mitt i ett villaområde.
Vi har väntat rätt många år på att kommunen skulle släppa till och till slut gjorde de det.


Vi fick alltså köpa åkermark. Då den var brukad året innan innebar detta enormt mycket handkraft för oss. För den lämnades i befintligt skick.

En leråker med allsköns ogräs som nu frodades fritt. Utan böndernas gödsel eller bekämpningsmedel. Kvickrot och tistel var det som trivdes bäst! Och det var inte lite….

Vi krattade, krattade och krattade innan vi kunde så gräs. Bara för att få någon form av kontroll.
Sen flyttade vi befintlig häck och därefter har vi planerat rabatterna.
Kämpar fortfarande med ogräs som kommer igenom kartongen som lades i botten. Men det är en annan historia. Idag är det rosor på temat! 🙂

Då vi även bytte till en större pool och placerade den längre ut blev det ett större trädäck som vi ramade in med en löst liggande panel-vägg. Där sattes sedan ett gäng rosor av olika karaktär.
Jag googlade som en tok för att beställa dessa.
Mellan rosorna la vi markduk och täckbark ovanpå. Lite tråkigt men ville inte att ogräset skulle ta sig upp.

Nu har det gått några år och rosorna har visar vad de går för.

Vill du se? 😊

Det är 10 rosor och kriterierna var:
-Doft
-Inga rotskott (hårt prioriterat)
-Gärna remonterande/återblommande
-Friska

-Företrädesvis storblommande

.
Nu tar vi allt från början.
Från vänster:

1. Bourbon Queen.
Är en engångsblommande ros i ljust rosa som har stark doft. Ganska få taggar vilket är ett plus när den ska ledas uppåt/utåt. Blommar på fjolårsved vilket betyder att man inte får klippa för hårt för då förlorar man blomningen. Kan bli 4 meter hög men den leds delvis i sidled.

.
Bourbon Queen. Närbild.

.
2. Ghishlane de Feligonde.
En multiflorahybrid som blommar i gult, aprikos och lite vitt. Väldigt trevlig då den återblommar! Mycket populär bland rosenträdgårdar.

.

En till bild på Ghislane de Feligonde. Hon är mittemellan småblommig och storblommig. Men väldigt rikblommig.

.
3. William Loob.
Mossros med mörkcerice blommor och riktigt härliga knoppar med de karaktäristiska klibbiga knopparna. Stark doft. Sköter sig inte riktigt då den skickar rotskott upp genom trädäcket (!!) ca 1 meter från moderplantan…
Så med andra ord ligger den lite pyrt till. Men vacker är den ju så jag behöver fundera lite hur den kan begränsas… Det är ju rätt lätt att klippa av rotskottet vid brädorna och sen glömma bort att den troligen har ett fortsatt liv därunder…så frågan blir var den dyker upp nästa år?

.
En del av Rosväggen framifrån sett.
Den gula på vänster sida är Ghishlane de Feligonde.
Sen William Loob.

Därefter kommer:
4. Crown Princess Margarethe
Austinros som blommar i lite mörkgult med fin doft. Färgen kallas för Apricot blend. Blommar kontinuerligt. Väldigt fin doft och fyllda blommor som man bara vill stoppa näsan i.
Den gjorde rätt mycket frön så jag provar att så den…får se om det lyckas. Väldigt trevlig ros. Verkar växa rätt kraftigt i min zon 2.

Till höger om den står en av mina favoriter alltime.

5. Laguna
Laguna är en ADR ros från Kordes. ADR är bra rosor då de vunnit mycket priser för att vara friska och härdiga. Såna gillar jag! Jag samlar lite på såna ska erkännas…
Den blommar med stora mörkcerisa blommor och remonterar fint. Bra doft. Lär vara motståndig mot svartfläck och mjöldagg och hittills mår den fint. Jag gillar färgen! Vi får se om den klarar barkfläck oxå.

.
Laguna är den som sticker ut mest i färgen just nu denna mulna dag.
Bakom den står fingerborgsblommor. De följde med jorden så de har jag inte planterat men inte heller rensat bort.

.
Till höger om Laguna står en som lever lite på marginalen dvs lever lite taskigt då jag funderar på om den ska få vara kvar eller inte….

6. Red Dorothy Perkins syn Excelsea.
Är en Wichurianahybrid, rambler. Blommar i små klasar med små mörkcericeröda blommor. Ingen doft. Växer kraftigt som ramblers brukar göra men är extremt sjukdomsbenägen. Så stort NEJ på denna. Riskerar uppgrävning i vår om den är drabbad av barkis igen. Har redan klippt ner den till marknivå 1 gång och då är den inte speciellt gammal på platsen…. Blommar inte på den här bilden men den är den som är tätt tryckt mot planket. typ mitt i bild.

.

Excelsea
Växer kraftigt.

.

Excelsea från 2019. Växer snabbt. Rätt fin blomma men den är väldigt liten. Blomman är åt det röda hållet men kan inte kallas röd.

.
Efter Excelsea kommer:

7. Stanwell Perpetual
Damask Perpetual. Hybris spinosissima. Väldigt taggig.
Den höjdes till skyarna av diverse grupper och köptes enbart av den anledningen. Kan inte riktigt sälla mig till beundrarskaran ännu. Doftar verkligen underbart men växer SÅÅ fult. Hur gör man med denna egentligen?
Hänger och slänger och blommorna ser ut som disktrasor om det kommer regn. Kräver sin kvinna för att hålla den i upprätt läge. Men visst doften är fantastisk det håller jag med om. Får ge den lite mer uppbindning och en chans till.
Är så taggig att man behöver vara rejält behandskad för att ens tänka tanken att ta ett klipp i den!

.
8. Moonlight. Hade visst inga bilder på denna så ber att få återkomma. Köptes betydligt senare än de övriga så har inte haft chansen att växa lika länge. Ska visst vara remonterande så det återstår att se huir den beter sig. Blommar den enbart i Juli går den bort.

9. Peach Melba.
Hade visst inga bilder på denna så ber att få återkomma. ADR. Apricot Pink. Kordes. Mörkgröna blanka blad. Har höga förväntningar på denna!
Köptes senare än de övriga så har inte haft chansen att växa lika länge.

10. Giardina
Tantau. Vacker som få men en kinkig madam!
Klippts ner till marknivå 2 ggr på denna korta period. Inte ett säkert kort. Men väldigt vacker blomma när hon väl preseterar.

.

Har fundering på att flytta hit Souvenir de Baden Baden då den inte alls vill vara en lågvuxen ros.
Tror att den kan passa in, vacker och storvuxen är den iallafall. Står just nu och vajar i min slottsrabatt där orangea och röda rosor sällskapar, en plats den inte riktigt passar in på.

Bara för att nämna, våra solsängar står precis bredvid denna vägg. Så när solen ligger på och rosblomningen pågår är doften vidunderlig!
Kan inte finna en bättre plats!

//Trädgårdshälsningar
Lillianna

One thought on “Rosenväggen – en plats av doft och skönhet!

  1. Det var riktig smart å kjøpe til jord. Jeg er veldig glad jeg ikke har noe hus helt inntil huset mitt. Det er så godt og fredelig å kunne sitte på verandaen til langt på kveld på sommeren uten forstyrrelser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *