Presentation av trädgården TrädgårdsTankar

Spread the love for gardening!

Trädgården är inte ny, inte nu längre. Vi flyttade in här år 2000 och då trodde vi faktiskt att det var en stor del sumpmark. Vi köpte lite på vinst och förlust. Vi kom från lägenhet och hade alltid längtat efte hus på landet men hade faktiskt ingen aning om vad det innebar i realiteten.
Tomten var stor och den var helt vild. De tidigare ägarna hade hundar och hade stänglsat in en yttepytte del av trädgården för hundarna precis vid huset, resten växte i stort sett som det ville. Sen klippte de träden typ 2 per år sa de, och det var ju ett typ tjog i antal så man kan ju räkna ut att det var ganska stort jobb varje år de satte igång med 2 nya träd. Och sen växte träden som om de aldrig varit klippta tills det var dags nästa gång.

De berättade att det bott en trädgårdsmästare här en gång. Huset är gammalt och jag funderar fortfarande på vad den kan ha gjort i trädgården.

Så det första vi började med år 2000 var att försöka hitta tomtgränserna!

Ganska snart efter att vi hade flyttat in behövde vi köpa nytt värmestystem för det som fanns var att elda med ved. Ci visste detta innan så det fanns med i vår planering. Vi tog in offerter och installerade jordvärme innan den första vintern kom.

Gräsmattan, som vi hade hittat och återställt blev nu uppgrävd av en grävmaskin och efter det blev den aldrig sig lik så vi bestämde att det skulle bli en stor jättelik rabatt som gick från kant till kant, på tomten.
Vi var nästan helt noviser!

Jag slet hårt med att så frön för att täcka denna enorma yta. Vi pratar hundratals kvm. Köpte privatfrö från Sverige, Tyskland, Danmark, Norge och Ryssland och skapade en djungel av perenner.

Nu hade vi en tomt på 2500kvm och den fylldes allt mer av växter. Jag sådde upp till 100 olika perenner / år. Kom upp i ca 60% grobarhet så det fylldes på snabbt, till en mycket låg kostnad.
Började snabbt att samla på vissa arter och det resulterade i ett ganska maffigt exceldokument. Kom som mest upp i 1500 olika perenner. Alla fick växa en och en, med skylt så att man skulle kunna se vilken som var vilken.

Lämningar från ’trädgårdsmästaren’ var diverse fruktträd, mest bär. Här njuter kidsen av moreller.

Nu är ungarna stora och trädgården ser helt annorlunda ut!

Välkommen att kika vidare på bloggen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *