Nu finns det ingen återvändo! Nu faller de!

Spread the love for gardening!

Träd ska man vara rädd om men jag har funderat i flera år på våra Björkar. De står i ett hörn av trädgården och är ruskigt höga. De fanns på tomten när vi flyttade in för över 20 år sedan och de var stora redan då. Nu är de riktigt gamla och inte helt friska då tidens tand har börjat nagga lite väl mycket på dem.

Det rasar ganska många grenar från dem både under sommaren men framför allt under vintern och det finns även större håligheter i huvudstammarna på några av dem. Dessutom har de sina rötter långt inne i mina rabatter så det är riktigt torrt där.

Så i år blev året då något skulle göras.

.
Vi diskuterade det länge och väl under flera veckors tid. Ville vi verkligen ta ner dem? Ett eller alla 3?
Hur skulle vi göra? Ta in hjälp eller försöka att göra det själva? De är väldigt stora!
Skulle det bli väldigt tomt när de var nere?

.
Man kan ju lixom inte ångra såg när de väl är nere….då är det ju för sent.

Björkar är så typiskt svenskt tycker jag. Björkar tillsammans med rapsfält en varm sommardag och en röd stuga i skogskanten är väl den typiskt svenska sommaren? Så skulle vi nu ta ner våra ’sommarsymboler’ så behövs det ju något annat där istället. Men det får bli en senare fråga

Det har ju varit ganska bra att ha koll på när björken har musöron. Inte för att jag kan vänta så länge med att beskära rosorna men för att det är så vackert när de slår ut sina ljust gröna blad.

Men nu är det alltså bestämt. De ska ner!
Vi tar alla 3 då de står ganska tätt och troligen inte skulle vara så snygga på den sidan som stått mot mitten.

Maken testar vår längsta stege. Det är skithögt!! Och då är det ca två tredjedelar kvar upp till toppen. Här står han uppe i den största av de tre. Att det blåser lite lätt gör ju inte saken enklare.

Den till vänster är rätt sned så den är vi lite fundersamma till om vi ens ska försöka ge oss på.

.
Då det inte finns plats att fälla dem i full längd behöver de precisionskapas dvs sågas ner i sektioner. Inte hela trädet i ett svep utan plocka ner det i mindre delar.
Hade vi kunnat fälla dem i sin helhet hade det inte varit svårt alls…men nu finns det helt enkelt inte plats för dem att landa. (Det är ju någon som gjort rabatter över hela trädgården!)

.
Första trädet snart nere! Det gick fint!
Vi kör med linor när vi tar ner träd. Med linans hjälp siktar vi in trädet så att det landar där vi har tänkt oss. De här är inte de första träden vi fäller så vi har ändå lite erfarenhet även om vi inte är arborister. Men fälla så här på halv stång har vi aldrig gjort så det var första gången! Maken är bra på att lägga snitten så den faller där den ska.

.
De andra två träden stammade vi upp så långt maken nådde. Sen tog vi in offerter från flera firmor i närheten och en riktig arborist kom och klättrade upp i de återstående träden och fällde dem perfekt.

Nu kämpar vi med att såga upp och hugga veden efter dessa bjässar!

.
Oj vad ljust det blev! Så fint!
Så snart all veden är borta ska vi planera området och göra något fint där! Det kommer bli minst 1 nytt träd!

//Trädgårdshälsningar
Lillianna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *