Nu börjar det närma sig den stora beskärningsperioden!

Spread the love for gardening!

Många säger sedan gammalt att rosorna ska beskäras när björkarna har musöron. Jag tror att det säkerligen fungerade en gång i tiden och vi kan väl fortfarande till viss del se det som ett riktmärke även om vi inte längre kan lita blint på det tipset. Idag när temperaturerna stiger och det verkligen är skillnad på var i landet du bor så tror jag det finns andra sätt att veta när det är dags.

I vår zon 2 så syns det tydligt när rosorna börjar växa. Just nu är det fortfarande vinter med minusgrader på nätterna, men betydligt varmare på dagarna. Det gör att rosorna börjar växa tidigare än björken men de håller sig till ett långsamt tempo. När det börjat bli ’piggar’ på 1 cm är det dags!

Skulle jag vänta till björken slagit ut sina blad så skulle det vara alldeles för sent att börja klippa och rosorna skulle ha fällt ut bladen. Ett senare klipp gör ju att blomningen kommer senare, så därför är det bättre att titta på den enskilda rosen istället för att bevaka björkarna.

Just nu blommar hasseln och björkarna har inte börjat bekänna färg riktigt än, så jag väntar lite till….
Men det som går att göra nu är att binda upp de rosor som kastat sig hej vilt under förra sommaren.

Här är en Exelsea. Det är en rambler och den faktiskt sprutar ur sig grenar från basen. Dessa blir långa rangliga grenar första året. Året därpå kommer det blomskott på dessa grenar. Den är lite knasig i sitt växtsätt för klipps en gren av gör den en skog av grenar från stället under klippet. Inte jättesnyggt så dessa förgreningar vill jag gärna ha långt ner.

Jag tvingades klippa ner den väldigt hårt förra året då den var hårt drabbad av barkfläckssjuka. Har tyvärr sett att den inte ser helt pigg ut i år heller.
Så här binder jag upp min klängrosor som står vid detta plank.

Väldigt smidigt att ta elkabel och sen peta in rosorna bakom den. Jag gör flera våningar och det blir då ganska tätt mot planket. Troligen behövs det en kabel till på översta brädan.


//Trädgårdshälsningar
Lillianna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *