I helgen (snart mitten på april) startade jag den årliga stora rosbeskärnigen! Det brukar ta lite tid då det är ett stadigt gäng på dryga ca 175st. Jag har inte riktigt räknat igenom alla…ska göra det!
Iofs så startade jag lite i vintras och påbörjade klippning av några säkra kort. Tex Alchymist och Fruhlingsduft samt några av gallicorna. De brukar klara det fint.
Nu var vädret med mig till att innehålla sol, men vinden blåste kall och tidvis lite hårt. Det var bara att sätta på sig mössa, halsduk och varm jacka. Men skam den som ger sig… Finns det egentligen något dåligt väder?
I rabatterna ser det ganska bedrövligt ut när det kommer till rosorna! Förra året var det barkfläcksjuka och jag klippte bort mängder av sjuka grenar. Upptäckte oxå att det även fanns angrepp av gallsjuka. Det var inte roligt alls! Det blev skottkärra efter skottkärra med sjuka grenar och döda grenar.
Här är en bild från förra året. Rosgrenen har angrepp av barkfläckssjuka och det yttrar sig som lila fläckar. Tittar man längre ner på stammen, ganska nära jorden så är det inte ovanligt att det ser än värre ut där nere med brunt, trasigt eller kanske till och med död ved. Det har ofta spruckit upp och man måste få klippa bort allt sånt som ser sjukt ut.

I år har jag inte hunnit igenom alla ännu eftersom jag nyligen började men det ser fortfarande ut att finnas en del angrepp men inte riktigt lika illa som det var under den förra vårklippningen. Här är en gren från förra året den med. Grenen är helt attackerad och har spruckit upp. Det betyder ju att den troligen fortfarande lever i toppen men inte kan få någon näring eller transport av vatten upp förbi detta område. Hela grenen kommer att dö så småningom men kan ser grön och fin ut i toppen ett bra tag till.

Om man inte klipper bort det sjuka finns det en stor risk att andra svampar och sjukor tar sig in i det öppna såret. Här är det en för mig ny bekantskap. Även denna bild från förra året!
I år hopps jag att jag inte ska hitta några såna här svulster eftersom jag klippte så hårt förra året.
Det här är ett angrepp som kallas för crowngall. Det verkar inte riktigt finnas någon svensk översättning men jag har läst att en del kallar det för gallbildning, kräftsvulster eller att man bara använder det engelska namnet.
Här finns det mer att läsa, på engelska.
Just den här svulsten satt på en New Dawn. Jag klippte ner henne förra året så att det återstod max 5cm frisk ved. Hon svarade med att skickat upp en drös med långa skott och blommade som en tok!
Har inte tittat på henne ännu så det ska bli lite spännande att se hur det ser ut i år…

Nu släpper jag förra årets sorger och tittar med förhoppning ut över alla de vackra rosorna som ska blomma så fint i år!
Det är ständiga diskussioner på diverse forum och Facebookgrupper om NÄR man ska börjar att klippa rosorna! De flesta säger ’När björken har musöron’ som ett mantra!
Jag lyssnar faktiskt inte på dem utan tittar på hur långt rosen har kommit i sitt uppvaknande.
Här nedan är en Flammentanz som står mot en vägg i österläge.

Nedan visar jag min fina Flammentanzvägg! Det är 2 st rosor och jag klipper ganska hårt varje år för att den ska hålla sig på armeringsmattan.

Fick gå in för det började snöa! Nu någon timme senare är det nästan helt vitt ute!
Inlägget deltar i länkpartyt hos TrädgårdsFägring
Trädgårdshälsningar
Lillianna
Det känns som det bara blir fler och fler sjukdomar som drabbar våra växter i takt med att klimatet blir mildare och fuktigare. Men jag gör som du klipper och klipper även om jag mest klipper på rododendron 🙂
Ha det gott! Carina
Ja det håller jag med dig om!
Det är många utmaningar med att vara trädgårdstokig!
//Lillianna