När är den rätta stunden kommen att säga farväl?

Spread the love for gardening!

Det är med en känsla av sorg i hjärtat som jag tänker på vårt stora fina och snudd på uråldriga äppelträd!
Snart måste vi nog säga farväl, även om jag drar ut på det i det allra längsta! Det är ett väldigt stor träd och det har genom alla år troligen varit många som har beskurit det, på både bra och mindre bra sätt.

Men nu orkar hon nog inte mycket mer!
Snart är den sista tiden kommen!


Äppelträdet är ett Gravensteiner och vi tror att det är planterat före 1916. Just det årtalet har vi fått efter att ha fått ett foto från en kvinna som tidigare bott i huset när hon var barn. På fotot finns ett ungt träd planterat på sidan av huset och vi tror att det är det här trädet. Visst kan vi ha fel, det är ju bara en gissning men vårt träd är oavsett exakt ålder väldigt gammalt.

Trädet har en väldigt grov stam och den dag det fälls kommer jag försöka räkna årsringarna, om de syns. Jag har aldrig sett ett grövre äppelträd i alla de trädgårdar eller parker som jag har besökt under de senaste 20 åren. Har du?

Kan det här vara ett av de äldsta äppelträden i Sverige?

Idag började vi med årets vinterbeskärning och det är tyvärr väldigt mycket döda grenar överallt, både små, mindre grenar och grövre stammar. I alla huvudstammarna är det röta uppifrån. Trädet har också haft svamp de senaste 10 åren och även om jag har försökt att behandla svampen så lever den fortfarande vilket är ett tecken på att trädet inte kommer kunna återhämta sig.

Jag är faktiskt lite orolig för att en av de grova stammarna ska rasa ner! Det får ju verkligen inte befinna sig någon under det då!

Gravensteiner lämpar sig både som matäpple och plocka och ät direkt-äpple. Enligt Wikipedia så går det helst 113 dagar mellan blomning och rekommenderad skörd vilket brukar bli i september. Just det har jag inte räknat på utan brukar smaka och se om kärnorna är bruna. Just det är ett tecken på att frukten är mogen. Det känns ju på smaken oxå förstås. Smaken är något syrligt krispig, och ganska unik. Det skvätter ofta när man tar en tugga för det är så saftigt och fruktigt!

Sorten Gravensteiner har sitt ursprung i Danmark och har varit känt i alla fall sedan 1669. Det har blivit korsningar sedan dess och det finns tex en sort som heter Röd Gravensteiner som ska vara något sötare.
Närmaste träd i trädgården som oxå är ett träd som pollinerar Gravensteiner är Filippa.
Dessa 2 äldre damer har nog haft nytta av varandra för av de 21 år som vi bott i denna trädgård så har det bara varit dåligt med äpplen något enstaka år.
Gravensteiner blommar tidigt, ungefär i mitten på maj och det känns som om det finns risk att blommorna fryser. Som tur är har jag knappt märkt av det så trädet har mått bra på platsen och jag tror att det är tomtens mest skyddade och varma plats. Gravensteiner går att odla i zon 1-2, kanske 3 enligt vissa källor. Sorten är faktiskt tilldelat Grönt Kulturarv av Pom, Programmet för odlad mångfald.

Då det är ett enormt träd i sin storlek med en växtkraft som heter duga gäller det att sätta det på rätt ställe redan från början! Vi har verkligen njutit av detta träd! Både blomning, frukt och den struktur samt fina skugga det har givit oss. Så att det nu börjar räkna ner känns väldigt sorgligt!

Men vi kommer försöka ta bort allt som är dött denna vinter och sen får vi se hur blomningen och trädet i övrigt ser ut. Visar det sig vara ännu mer som dör så kanske vi får ta ner det. Men det är verkligen med sorg som vi i såna fall gör det.

//Trädgårdshälsningar
Lillianna

One thought on “När är den rätta stunden kommen att säga farväl?

  1. Hej!
    Vilket fantastiskt fint gammalt träd. Jag bor själv på en gammal ”gård” och har väl ungefär 7 riktigt gamla träd runt omkring. Vi är noga med att plantera nya så de hinner växa tills sig innan de gamla stupar. Men då ska de banne mig stupa på egen hand. Tycker inte du ska ta ner ditt träd bara för att det har lite svamp eller är lite sjukt, finns inte många gamla fruktträd som är helt friska när de är över 100 år. Tror mina är från när huset byggdes 1853! De klarar mycket mer än du tror och jag tycker själv att ett träd är ett smycke i trädgården oavsett om det är misshandlat o sjukt. Låt det få stå, tycker ditt träd ser fint ut o blommar så fantastiskt! Behåll! Du kommer ångra dig!
    Mvh Melissa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *