Min okända skönhet – vet du vem det är?

Spread the love for gardening!

Det här är en ros som jag haft rätt länge i trädgården. Det är många som har försökt att ida den och en av våra mest kända och bästa roskännare har gissat på Gloire de Dijon. Hon var dock inte säker och jag är trots allt inte helt övertygad. Hon har bara sett den på bilder, tyvärr hann hon inte besöka min trädgård innan hon lämnade jordelivet. RIP Helena! ❤ Du är såå saknad!

Rosen min är verkligen utsökt vacker! Mer gulbrun i tonen är orange. Inte gul eller aprikos. Som en perfekt spiralformad ros. Kompakt och rätt stor.
Ganska jämn färg men bleknar med tiden. Vacker rakt igenom!
Minns just nu inte om den doftar. Tror inte att den har blommat varje år…jag har inte så många bilder på den faktiskt.


Jag har haft henne iallafall sedan 2005 och det är inte en ros som levererar speciellt regelbundet, men eftersom den är vacker som få väcker den ändå en viss fascination. Den skulle kunna blomma på fjolårsved alternativt inte fullt härdig i min zon 2.
Den här bilden är från 2009 och den överensstämmer väldigt fint i hur tätt blomman framställer sig.


Såklart har jag letat i diverse böcker under åren. Men inte hittat rätt.
Förra året (2022) blommade den och om jag har tur nu så fryser den inte ner i vinter vilket borde kunna ge blomning 2023. Håll tummarna!

Förslag jag fått är:
Flora Danica.
Ett klipp från HMF visar en blomma som är betydligt mer orange. Dessutom är många av bilderna mer tvåfärgade, med mer rosa i mitten. Min ros har inga såna skiftningar! Den är jämn i färgen!
Flora Danica ska dessutom hålla sig på dryga 90cm. Min är definitivt uppe på 150 cm även om den inte växer kraftigt. 2022 hade den 2 långa smala stammar uppemot 150cm. Ingen förgrening och endast 1 blomma i toppen.
Jag har nog en Flora Danica på en annan plats och den är uppseendeväckande! Nu är det exemplaret flyttat så den har inte blommat sedan dess, kanske blir det 2023?

Andra förslag som jag fått är:
Kalmar
Rêve d’Or
Dessa båda har jag köpt till trädgården men de går inte att finna. Troligen har de inte överlevt. Men båda blommar mer ’slafsigt’ om jag får lov att uttrycka mig så? När jag söker på dem så matchar de inte.

Men nu hörni, nu hittade jag något!
Google är fantastiskt! I am a true Google-girl! ❤
Kolla vad jag hittade!

Jag tog en bild och gjorde en google bildsök. Hur enkelt som helst, att jag inte tänkt på det tidigare!
Så här såg min bild ut.

Unidentified rose.

Sååå många svar jag fick!
Kanske passar Julia’s rose in, även kallad Choklade rose.
.
HMF säger att detta är Julia’s rose och visst ser det rätt likt ut på just denna bilden iallafall.


Sen nämns även Honeu Dijon, Koko Loko samt Over the Moon i Google’s bildsök.
Och enligt HMF beskrivning av Over the moon så känns det ganska rätt eftersom den har höjden oxå. Men den är rätt ny och min planta köptes 2005 så det gör mig osäker…

Just det året var det en väldigt trevlig trädgårdsmästare på Plantagen som gjorde ett avsteg från deras vanliga leverantörer då de inte kunde leverera deras beställning i tid. Det resulterade i x antal mer för ’allmänheten’ okända rosor. Jag köpte rätt många olika på höstrean då de stod kvar och längtade efter att få flytta hem till någon. Ska erkänna att de flesta inte överlevt så det var väl en chansning helt enkelt, men för någon tia per ros så kan det ju vara kul att testa.


Så nu står jag här med en fantastiskt vacker ros som jag inte vet vad den heter.
Vet du får du mer än gärna komma med tips eller ideér på vad hon kan heta!

//Trädgårdshälsningar
Lillianna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *