Lucka 8

Spread the love for gardening!

Lucka 8 i julkalender 2022.
Kantväxter!

Visst är det kul med alla olika växter som kan rymmas i en rabatt och helt fylla ett sinne och en trädgård. Ju större rabatt (läs tomt) desto bättre brukar man ju säga för då får det plats med mer och fler! Av allt! Och många är vi som samlar på både ditten och datten. Men det är ju så det ska vara!

Ibland är vi så förutseende och planerande (?) att det faktiskt finns en tänkt plats, men jag tror att många med mig är lite mer av det spontana hållet.
Åh, den måste jag ha!

Var den ska stå finns det ingen plan för. Det blir som det blir helt enkelt!

Men risken är stor att det blir sillsallad dvs många små plantor som inte har någon röd tråd mellan varandra. Visst blir DU lycklig att se dem en och en men kanske blev det inte så där vackert som det kan vara på Instagramfotona!


Ett hett tips är då att skapa en enhetlig kant i framkanten.
I den här rabatten är det Funkia som skapar lite symmetri och lugnar ner ögat.
Jag menar inte att det blir supersnyggt bara för att det blir en enhetlig kantväxt, men det hjälper till. 🙂


Rabatten har några år på nacken och innehåller en massa olika växter, några buskar och träd. Jag håller på och röjer i rabatten då den behöver en uppstrukturering så den är mitt uppe i en förändring. Planen är att det ska in mer rosablommande växter.

Längst fram har jag en Funkia. Den ger förhoppningsvis lite enhetlighet och gör att det inte känns för rörigt med alla olika växter. På våren är just den här funkian som snyggast när den sticker upp sina ljusgulgröna blad. De ser så smaskiga ut att jag nästan vill äta dem! Inte för att jag tänker göra det, men så friskt och fräscht ser det ut!

Den här Funkian är en vanlig gammal hederlig sort som heter Hosta fortunei ’Albopicta’ som jag haft i trädgården länge. Den stod i en annan rabatt och hade blivit rätt stor vilket är förklarligt eftersom det är en storvuxen sort. Funkior finns det ju tusentals olika och det är bra att ha lite koll på storlekarna. För något år sedan tog jag upp den och delade den så att det räckte till hela denna rad. Satte tillbaka en liten bit från stället jag tog från från och nu har även den vuxit på sig så att det är dags att ta upp den igen och fortsätta med den vänstra sidan av rabatten.

Det finns flera andra växter som passar som kantväxt. Roligast är ju om man kan variera sig lite.
Här kommer några förslag:
-Nejlika
-Storfryle
-Kantnepeta (kräver klippning)
-Daggkåpa (kräver klippning)
-Lungört
-Isop (fungerar inte i min lera)
-Lavendel
-Lammöron (kräver klippning)
-Heuchera

Det finns såklart många fler, egentligen är det ju bara att pröva sig fram. Helst vill du ju att det ska vara en växt som håller sig snygg länge, inte är allt för dyr om du behöver många meter kant och kanske viktigast av allt att den håller sig på sin plats.

Berätta gärna vilka du gillar!

//Trädgårdshälsningar
Lillianna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *