Lucka 7

Spread the love for gardening!

Lucka 7 i julkalender 2022.
Vintervitt!

Visst kan det kännas som om man bara jobbar, jobbar och jobbar under vintertiden?! Det är mörkt när man vaknar och mörkt när man slutar jobbet! Just därför är helgerna så viktiga! Vi behöver dagsljuset och allra mest under den mörka vintertiden.

Finns det tid att gå utomhus under lunchrasten eller fikapausen så är det guld värt, för de som vanligtvis sitter instängda. Inte för att vi samlar så mycket D-vitamin under vintern som vi gör på sommaren men ändå för att hjärnan ska få hjälp med att se skillnad på dag och natt och kunna ställa in dygnet rätt. Sitter vi mycket framför skärm eller dator får hjärnan svårt att känna av dagsljuset och förbereda kroppen för nattvila.
Nu för tiden använder kanske de flesta människor olika nattljusinställningar i datorn och på mobilen för att det inte ska vara så ansträngande med det blåa skarpa ljuset. Inte sällan hör jag personer säga att de har svårt att sova på kvällarna, det är ofta personer som har kontorsjobb eller spelar mycket dataspel. De avslutar kvällen med mobilen i handen och ligger sen och vrider sig för att hjärnan inte är trött.
Egentligen är ju hjärnan trött men den har inte fått sov-signalen.

Det finns ju ett annat sätt att bli trött, ett mer naturligt sätt.
Då vi har mycket buskar och träd i trädgården är vintern inte bara en tid för återhämtning och eftertanke utan även tid för beskärning. Och somnar jag inte gott efter en dags trädklättring då är det något fel på riktigt.

Ibland behövs det lite paus och då är det vackert att gå en runda och titta på vad som är vackert i det vintervita. Pynt har vi inte så mycket av men en och annan välvald pryl finns det och de här stjärnorna är aldrig så vackra som på vintern när de är täckta av snö.

Fast egentligen är jag förespråkar för ’våga vägra vintern’ och har den bästa vintertiden när jag får rensa grusgångar eller göra annat trädgårdsfix.

//Trädgårdshälsningar
Lillianna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *