Lucka 23

Spread the love for gardening!

Lucka 23 i julkalender 2022.
Var försiktig med vilka växter du tar hem!

Även den bäste av trädgårdmänniskor kan råka få med sig en invasiv art hem och för att förhindra fortsatt spridning är det nyttigt att med jämna mellanrum läsa igenom listan över invasiva arter.
För att känna igen och bekämpa en invasiv växt är det förstås viktigt att veta vad man själv har i sin trädgård och det är inte alltid så enkelt eftersom växter kan vara både fådda, köpta eller ha funnits där länge.

Alla har säkert hört talas om skräcken för att ha parkslide på sin tomt. I vissa områden sägs det till och med vara svårt att sälja sitt hus om det finns parkslide på tomten.

Jättebalsamin är också en växt som många blir förtjusta över och frågar om i olika trädgårdsforum. Den är inte rolig med tanke på hur lätt den fröar av sig! Så verkligen befogat att den är med på listan!

Naturvårdsverket ansvarar för information om de landlevande arterna och Havs- och vattenmyndigheten för de vattenlevande arterna.
Här finns en länk som går till de vattenlevande invasiva arterna:
Vattenlevande invasiva främmande arter (Hav och vattens webbplats)

EU har en förteckning över invasiva främmande arter som inte får introduceras i landet, spridas i naturen eller gynnas att bli fler. Det är också förbjudet att ha, sälja, byta och importera dessa arter. Det här gäller oss privatpersoner!
Några av växterna som listas är inte fullt härdiga i större delar av vårt land men eftersom de står med på listan ska de ändå utrotas.

Jag hade sidenört (Ascleipas syriac) som jag hade köpt på en växtmarknad för många år sedan. Den höll sig verkligen på sin plats, doftade fantastiskt och spred sig inte alls. Växte alltifrån starkt. Men jag har grävt bort den nu! Den är död! Sådana här regler är till för att följas!

Här finns en länk till samtliga invasiva främmande arter som stod listade 2022. Ta gärna en titt!
naturvardsverket.se/globalassets/amnen/invasiva-frammande-arter/pdf/forteckning-av-invasiva-vaxter/eu-listade-invasiva-frammande-arter-vaxter.pdf

Bild fri att använda, från Naturvårdsverket.

Så var nyfiken och uppmärksam på växter och djur i din närhet!

//Trädgårdshälsningar
Lillianna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *