Lucka 21

Spread the love for gardening!

Lucka 21 i julkalender 2022.
Variegerat!

Klart jag måste ha en lucka för de variegerade bladen oxå!
Ingen trädgård är fullständig utan variegerade blad.
Det finns ju bland alla växttyper och allt i från perenner, buskar och träd. Till och med barrväxter kan vara variegerade!

Som med så mycket annat när det gäller kombinationer behöver de rätt sällskap.
En växt med variegerade blad vill inte stå bredvid en annan växt med variegerade blad. Det skulle bara göra att ögat upplever det som rörigt.

Men en variegerad bladväxt framför något som är mer enfärgat kan verkligen försköna och förtrolla platsen.

Här är en växt som jag inte vet vad det är. Den är fotograferad i Jönköpings rosarium och är en buske med hängande grenar. Gör ett väldigt ljust intryck!

Växter som har variegerade blad är ju egentligen inte naturens mest naturliga avkommor. Det kan ha uppstått en mutation i ett blad för att tex en insekt har tagit en tugga och bladet svarar med att ändra något för att helt enkelt kunna leva vidare.

Variegationen kan se ut på olika sätt. Det kan vara gult-grönt eller grönt-vitt, några växter har även lite rosa med i variegationen.

Ofta är de variegerade växterna mer svagväxande än sina mer vanliga föräldrar, med undantag av den variegerade kirskålen för den är minsann inte svagväxande!

Människor som gillar dessa mutationer samlar gärna på såna och det är inte ovanligt att de även är lite dyrare att köpa, just för att de inte är så starkväxande och det då tar längre tid att föröka dem.

//Trädgårdshälsningar
Lillianna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *