Lucka 19

Spread the love for gardening!

Lucka 19 i julkalender 2022.
Skötselfritt!

Ofta hörs väl mantrat att en trädgård ska vara skötselfri. Och vad betyder det kan jag undra? I mina öron låter det lite mer som ett fult ord, eller kanske ett ord utan innehåll.
Är det att ingenting ska ta tid? Eller är det att saker och ting inte ska kräva någon skötsel att tala om?
Egentligen tycker jag inte att det är en bra sak att säga att en trädgård ska vara skötselfri. För sådana trädgårdar finns ju inte. Men jag förstår vad som syftas på även om jag tänker att trädgård verkligen är något som tar tid, får ta tid och blir bara bättre och bättre ju mer tid som läggs. Dessutom tar det här med trädgård lång tid och det är väl en del av charmen. Det går lixom inte att köpa sig en trädgård. Visst kan du köpa prylar men ett 20-årigt träd köps inte lika lätt.

I min stora trädgård finns det få saker som är skötselfria! Men det är ju som det är! Jag är ju en samlare! Vissa saker jobbar jag på att de ska ta mindre tid att sköta, speciellt tråkiga saker. För då kan jag lägga den tiden någon annanstans dvs på roligare saker.

En del saker vill jag att de ska ta fortsätta att ta tid, för att jag faktiskt gillar att greja i trädgården.

I den här bilden är det flera saker som tillsammans hjälper till att ska tid för annat. På högra sidan är det marktäckare som i stort sett sköter sig själva. De behöver inte klippas ner på våren och de behöver inte ’deadheadas’. Möjligtvis behöver jag minska deras framfart när de vill ta över hela grusgången.

En annan sak som sparar tid är grusgångarna. Visst kan de kräva en viss del skötsel när ogräs hoppar in i dem, men jämförelsevis tar de mindre tid i anspråk än till exempel gräsklippning. Dessutom är det snyggt när de är påfyllda och välskötta.

Det sista i den här bilden som hjälper till med att spara in tid är antalet buskar och träd. De är stora, fyller ut kräver inte speciell mycket så ofta. Vissa av dem vill gärna ha lite beskärning och andra blir snyggare om de klipps ur med några års mellanrum.


Slutsatsen här blir att det finns inget som är helt skötselfritt i trädgården, bara saker som kräver en viss planering…

//Trädgårdshälsningar
Lillianna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *