Lucka 17

Spread the love for gardening!

Lucka 17 i julkalender 2022.
Bevattning!

Ingen har väl undgått att märka att det här med tillgången på vatten är något vi behöver fundera mer på hur vi ska lösa!
Vi som odlar vill ju att växterna ska må bra och det är ju också något som gynnar den biologiska mångfalden och insekternas trivsel och framtida fortlevnad.
Vi ser ju också att växter som vattnas regelbundet bättre står emot skadeangrepp och sjukdomar.

I år uppmärksammades det på många håll att det var färre bin i trädgårdarna. Trots det så tror jag att det blev stora skördar av frukt och bär.

Både växter och djur behöver tillgång till vatten och i min trädgård finns det flera vattentunnor som samlar in regnvatten från tex taken. Från dessa (fula) tunnor går jag sen med min vattenkanna och punktvattnar. Det är ju ganska tungt och ibland kopplar jag in en dränkbar pump och vattnar ut hela tunnan. Så kan jag göra om det är långt bort och det istället blir en hel rabatt som behöver vattnas.

Då jag inte riktigt tycker att dessa tunnor är hållbara alternativ (eftersom de spricker på vintern) med tanke på våra rätt ofta blöta vintrar är jag ute efter någon bättre variant så småningom.

Växterna får vattning när de nyplanteras och därefter en del under sin första säsong. Men förhoppningen är att de ska söka sig ner på djupet med rötterna och inte vara uppe vid ytan och vänta på vattning. Då lera är ganska fuktighetshållande brukar det faktiskt gå bra, men visst har det varit växter som gett upp efter våra senaste torrsomrar. Att leta efter mer torktåliga växter kommer många av oss behöva göra framöver.

Hur gör du med vatten?

//Trädgårdshälsningar
Lillianna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *