Lucka 15

Spread the love for gardening!

Lucka 15 i julkalender 2022.
Rödbladigt!

Blommor i all ära men det är bladen som spelar den vackraste melodin. Många trädgårdspersoner har samlat på blommor, blommor i olika släkten, blommor med olika form, blommor med olika färg och blommor med olika blomningstid. Förr eller senare kommer man troligen fram till att bladen inte är helt oviktiga. Kanske innebär det att nya idéer uppstår och trädgården får en ny riktning?

I min trädgård är det utöver rosor bladfärgerna som är i ständigt fokus. Det har varit så ända sen jag tog mitt första spadtag. Jag fascineras av färgerna men också av strukturen och bladformen.
Att sätta 2 likadana bladformer med dessutom samma bladfärg bredvid varandra blir ointressant för ögat. Men sätta ett avlångt blad bredvid ett runt blad och sen bryta av med ett blad i annan färg, ja då händer det något!

I den här rabatten som har ROStema aprikos-gul-orange-rött sällskapar rödbladigt bland annat med rödblommande dagliljor. Det spretiga i mitten är en sparrisplanta som också får vara med då den bryter av med sin skira uppenbarelse. Att skapa en rabatt med enbart blad har jag funderar på många gånger men även om jag försöker så lyckas jag inte. Blommor måste jag ha!

I andra rabatter kan det vara ett helt släkte som sällskapar med varandra tex olika Funkior. Det är ju en växt som har många olika färger och till viss del olika storlek på sina blad. Jag har dem inte för blommans skull utan för bladens.

Eftersom jag gillar olika bladfärger försöker jag alltid ha lite olika färger i rabatterna. Inte 2 rödbladiga bredvid varandra och inte för mycket eftersom det kan uppfattas lite dystert med det mörka.
Så på trädgårdsutflykter blir det alltid ett snabbt span i trädgårdsbutikernas sortiment efter spännande rödbladiga växter.

Särskilt trevliga rödbladig växter är:
Smällspirea ’Diabolo’ (lätt att föröka)
Rödbladig bok (växer sakta, finns även i pelarform)
Perukbuske (Cotinus)
Hassel (Corylus)
Trädgårdsprakttry (Weigela)
Alunrot (Heuchera)
Revsuga (Ajuga)
Viol (Viola)
Nävor (Geranium)


//Trädgårdshälsningar
Lillianna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *