Lucka 11

Spread the love for gardening!

Lucka 11 i julkalender 2022.
Höstblomning!

Lika viktig som vårblomningen tycker jag att höstblomningen är. I min trädgård är ju rosorna en del av stommen och de blommar många av dem ända tills den kalla vintern är här. Då står de där med sina fruset förväntansfyllda knoppar som inte hann slå ut. Lika förvånat varje år.

Men eftersom rosorna har sin allra bästa tid lite tidigare är det trevlig att ha några riktiga senblommare som är säkra kort under hösten. Den här bilden är tagen en solig dag i mitten på oktober.

Bredvid den rödbladiga smällspirean lyser en Aster upp med sin makalösa blomning. Den har ju sett lite småtråkig ut ända fram till nu.
Just nu kan man verkligen inte kalla den för småtråkig!

Det finns många Astrar att välja bland för den som önskar höstblomning. De kommer i lite olika färg och storlek på blomman. Blomman är oftast inte så stor, kanske max 5cm i diameter och med en ofta gul eller mörkare ’knapp’ i mitten. De sitter alltid i klunga och blommar magnifikt. Är det varma oktoberdagar så är blomflugor och andra fortfarande vakna insekter på dem under dagtid för att hämta nektar.
Vanligaste färgen på blomman är lilarosa men det finns en hel del i rosa, vitt och åt blålila med.

Aster finns både som sommarblomma och som perenn. Som perenn är den trogen och stannar för alltid eller i alla fall väldigt länge. Många av dem är dessutom duktiga på att sprida sig med rotutlöpare. Jag har inte sett att de fröar även om deras fröställningar verkligen ser ut att vara väldigt spridningsbenägna. Fröställningen ser ut som små maskrosbollar.
Skogsastern tex. är lite väl spridningsglad så den tar snabbt ett större markområde om den står i en finrabatt. Har man plats för den så är den ju snygg…och inget ogräs tar sig emellan stänglarna.

Framförallt är det höjden som skiljer astrarna åt. Jag har faktiskt mest rätt höga i trädgården. De verkar trivas bäst.

Astrar är såna växter som vi borde dela med oss till varandra av eftersom de är så tacksamma. Men ändå är det rätt sällan som de syns på växtbytardagar.

//Trädgårdshälsningar
Lillianna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *