Lucka 10

Spread the love for gardening!

Lucka 10 i julkalender 2022.
Vårblomning!

Vintern är ju så lång i vårt land så när våren väl är på gång vill jag verkligen omge mig med växter som jag gillar och förförs av! Ju fler desto bättre!

Backsippor (Pulsatilla vulgaris) är utöver julrosorna och de tidigaste lökarna något som jag tokgillar! Backippornas blommor är så stora i förhållande till allt annat och en smula diviga kan jag tycka! Men jag kan inte annat än att bara vilja ha fler och fler!

De är faktiskt vackra under en lång tid så både knopp och fröställning är rätt speciella.

I handeln finns det konstigt nog endast några få sorter. Det är den vanliga lila, denna vita som är på bilden och en röd som heter Röde Klokke. Sen finns det oftast inga fler.

Tittar vi utanför den vanliga storhandeln finns det en flikig variant som heter ’Papageno’. Den verkar inte vara färgkonstant utan den är flikigheten som går vidare.
Det finns även några andra färger men då släpper vi vulgaris och går till vernalis (Mosippa) eller andra mer okända sorter/korsningar.
Då dessa verkar kunna korsa sig lite hur som helst så går det förstås att få fram spännande färger.

Då några av mina plantor nu blivit ganska stora nöp jag av några sidoskott och satte på annan plats. Jag hoppas att de kommer överleva sin flytt för den här perennen vill jag ha på många ställen!

I år tog jag även fröer som jag även delade med mig av till en person som gillar att så. Det ska bli spännande att se om det blir något roligt nästa år…om några av dem ville gro. Jag ska så dem i januari och plantera ut dem på våren. Brukar oxå peta ner lite av fröna direkt i jorden runtom min lilla samling. Det har blivit fler och fler men den lila är starkast av dem alla.

Dessa sippor brukar kallas stenpartiväxter och med det menas egentligen mest att de inte vill stå blött om fötterna. Lite upphöjt och gärna med lite extra grus i jorden så klarar de sig fint.

//Trädgårdshälsningar
Lillianna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *