Löksäsongen är i full gång!

Spread the love for gardening!

Kan vi annat än att älska dem? Det är nästan omöjligt att tro att det ska komma ut något så fantastiskt vackert från de där små bruna lökarna som ligger där i sina påsar på hösten. Den ena vackrare än den andra och i så många fantastiska färger!

Fler med mig har säkerligen stått ute i både ösregn och snålblåst med lökspade i handen och vinden piskande på ryggen. Men ner ska de!
De där frestande bilderna på påsarna som var så svåra att gå förbi där i affären låg ju så oskyldigt och bara väntade på att få åka ner i kundkorgen. Sen kan det ha tagit någon dag eller två innan de åkte ner i jorden, för vädret kan ju vara lite lynnigt så här sent på säsongen. Jag kan skratta lite åt mig själv som gör samma sak om och om igen. Men har jag köpt dem så ska de ner oxå, även om det råkar regna småspik där ute!
När våren väl kommer är de förlåtna och jag har totalt glömt bort hur kallt det var den där dagen!

Här är en snygging med vit kant på bladen.

Genom åren har jag planterat tulpaner från alla möjliga håll. Det har varit en hel del spontanshopping måste jag erkänna, speciellt halva priset tulpaner har jag haft svårt att hålla mig ifrån och jag har bara gått på bilden som lockat så förföriskt. 🙂

Något annat år har jag letat lite mer efter hållbara sorter och hittat lökar både i Sverige och utomlands. Med hållbara menar jag lökar som är kända för att komma åter år efter år. Några såna har jag lyckats få tag på och tillsammans med chansningar så blir det rätt fint med tiden när mängden gör sitt.

Här är lökar som kommer jag köpte i Tyskland på typ Lidl om jag inte minns helt fel. Det var 2 st storpack med 50 lökar i varje påse. En i mörkrosa och en i ljusrosa. De är planterade här i solrabatten. Har återkommit iallafall några år hittills.

De här långsmala snyggingarna är ur gruppen som brukar kallas Liljetulpaner och dessa heter ’White Triumphator’. De är en sort som brukar kunna återkomma. När de har blivit lite mer utslagna är de vita. Har stannat i mer än 10 år men verkar inte föröka sig.

Tulpaner är inte alltid enkla att få behålla. De har ju sin moderlök som blommar året efter plantering. Därefter dör den. Vissa sorter, såna som vi då kallar återkommande skapar smålökar tätt intill moderlöken. När dessa sedan växt på sig så blommar de 1 gång för att sedan dö ner precis som sin mamma.

Vissa sorter lär vara mer benägna att återkomma än andra och dit brukar nämnas:
Liljetulpaner
Triumphtulpaner
Darwinhybrider
Fosteriana
Gesneriana
Vildtulpaner (fröar)
Botaniska tulpaner tex Flocktulpaner (låga)

Såklart har ju även växtplatsen och jorden betydelse, så bara för att de är en lök från ovanstående så garanterar det inte att de återkommer. Sen har ju alla tulpaner både en och flera fiender som gärna äter upp både knopp och stjälk om de får.

Röda tulpaner är väl ett måste i ursprungligen gammaldags trädgård som min. Det här är en gammal bild och jag kan inte minnas att jag sett dem på senare år så det var nog en tillfällig eller i alla fall kortvarig historia.

Måste erkänna att jag är rätt svag för Narcisser så ett år letade jag mest efter såna. De är hittills ganska tacksamma och återkommer snällt år efter år. Jag hittade tex några i kruka på Blomsterlandet.
Här är en sort som heter Narcissus ’Apricot whirl’ som kommer från Bulbs.se. Det var säkert 10 lökar i påsen och nu några år senare så är det fler än 10 blommor så det visar att de mår bra och förökar sig lite lagom.
Tyvärr måste jag väl säga, men de blommar så tidigt att inget annat kommit upp.

Snygga sällskap tål ju oxå att funderas på. I bakgrunden skymtar en vanligt förekommande sort av Lungört. Den blommar först i blått och efter att blommorna åldras så övergår de i olika rosa till röda nyanser. Bladen är mörkt gröna med vita prickar. En tacksam mormorsperenn som fröar av sig lite lagom, är lättskött och tacksam. Behöver inte klippas på våren och inte heller senare, dvs sköter sig helt på egen hand. En växt som humlor och bin är tacksamma för.
Lungörten passar bra till lökväxter då rotsystemet är relativt grunt och de blommar samtidigt.

I den här rabatten är det mest vitt och då tyckte jag att det passade fint att även ha vita tulpaner. Speciellt pionernas mörka bladutspring kontrasterar så vackert mot de lite mer skira tulpanerna.

I år är inte löksäsongen över riktigt än även om det pratas om både minusgrader och snö till helgen. Det reas för fullt i alla webbutiker och det kan råka bli någon beställning eller spontanköp till…
Årets stora leverans kom från DutchGrown i Holland och de är fint planterade,

Nu ligger det faktiskt bara 2 påsar med lökar och väntar på plantering och de blev spontanshoppade på Plantagen häromdagen. De ska ner innan helgen och sen kan vintern komma!

//Trädgårdshälsningar
Lillianna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *