Kelly’s Gold visar sin bästa sida!

Spread the love for gardening!

Måste ju bara visa hur mitt favvoträd ser ut när jag inte hunnit frisera klart! Ajabaja på mig, men det blev inte av och var såpass grova grenar att jag tyckte det var trögt att klippa dem med min stångsekatör.

Det som är klippt hittills är klippt med min Felco 4 sekatör. Varje liten kvist klipps i stort sett. Växtkraften är enorm! Det som står rakt upp är det som vuxit ut under förra året. De är drygt 150cm långa!

Trädet är en Lönn och heter Asklönn för att bladen liknar askens. Acer negundo. Mitt träd är en av de gulbladiga sorterna och hon är gul hela säsongen. Här är hon på gång att börja blomma. Hon heter Kelly´s Gold.

Vill man ha ett träd som håller formen av sig självt så är det här inget träd som passar in i en liten trädgård. Men vill man ge det lite kärlek i form av årlig beskärning så kommer du bli överlycklig över de fina färgerna.
Trädet har en enorm växtkraft och för att hålla det litet krävs det hård beskärning. Släpper man det fritt (har jag sett en gång) så är det ett jätteträd. Skulle lätt och snabbt bli upp emot minst 10 meter högt och rätt brett.

Jag klipper mina Asklönnar på vintern. Det är enklast. Har tagit uppemot 5 cm tjocka grenar (bara nån enstaka) för att jag ville sänka kronan något. De flesta årsskotten är upp till 15mm tjocka vid basen och går lätt att klippa med vanlig sekatör.

Blommorna är inte något speciellt. Snarare lite underliga, då det bara hänger neråt något lite fnas, som ett örhänge ungefär. Den blommar snällt varje år trots hård beskärning.

På hösten blir bladen ännu ljusare och ser nästan genomskinliga ut.

Så mina varmaste rekommendationer till den som längtar efter ett friskt, fint träd som lyser hela säsongen!
Inte sett några frösådder och inte heller någon ohyra.

Zon 4 har jag läst ska gå bra och kanske är hon inte fullt så starkväxande som i min zon 2.

Efter att ha fått bort det sista av grenarna ser hon nu i början på juni ut så här:

Lite närmare i fullt solsken!

//Trädgårdshälsningar
Lillianna

2 thoughts on “Kelly’s Gold visar sin bästa sida!

 1. Hej! Sökte info om hur jag skulle klippa min Kellys Gold och hamnade hos dig. Fick en jättebra info🤗
  Håller på att bygga upp vår trädgård så det gäller att ligga på med klippning o.dyl. innan det växt för mycket.
  Kika gärna in på vår sida💖
  Mvh Gunilla Kultti

  1. Hej!
   Tack vad trevligt att du säger det! Ja alla asklönnarna verkar ha en enorm växtkraft och vill man ha lite lagom stora träd så är det bra att vara där med sekatören.

   //Trädgårdshälsningar Lillianna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *