Det här året och den här sommaren kommer inte gå till historien som det allra bästa trädgårdåret, inte i min trädgård iallafall. Ärligt talat så är nog hela året ett sådant år som gärna får ta slut… och som jag tyvärr kommer minnas länge men inte med enbart glädje. För att inte låta allt för negativ så måste jag ju ändå säga att det även har funnits positiva saker som tur är, flera fantastiskt trevliga resor och en drös med superintressanta trädgårdsbesök är ju helt klart positiva händelser….
För att ta ett exempel på varför jag låter lite negativ så blev det här året det året då vi fick in mördarsniglar i trädgården! Det är verkligen katastrof för en trädgårdstoka som jag och jag har varit såå, såå försiktig och spolat rotrent på i stort sett alla växter som kommit in i trädgården under alla år. Men nu var det alltså dags!
Många växter har det blivit och visst har jag hittat både ägg och levande sniglar i krukorna som jag har fått hem, men när växterna stått i en specialbyggd karantänlåda och sen jorden inte sparats i trädgården så har det resulterat i att det faktiskt inte blivit några mördarsniglar den vägen iallafall.
Men varifrån kom de nu då undrar du? Jo, de kom från åkrarna!
Kommunen bygger nytt även ute på landet och när grävskoporna kom blev mördarsniglarna som redan fanns ute på åkern (hade ingen aning om att de fanns där!) förskräckta och började vandra. Att min trädgård låg på andra sidan en asfalterad 70-väg hejdade dem inte…jo några hann väl inte över men en del gjorde det tyvärr. Så efter att vi upptäckte varifrån de kom så har familjen fått en ny morgon och kvällsrutin iom att det då är behändigt att ta en liten kvällspromenad till andra sidan vägen med spaden i högsta hugg.
Självklart innebär det ständiga och upprepade promenader inne i trädgården oxå! Men nu när några har slunkit in så antar jag att de är här för att stanna!
Men nu var det den nya rabatten jag skulle visa! För några år sedan köpte vi mer mark. Hela syftet med det dyra köpet var att göra mer trädgård. Marken är tidigare åkermark och den som sett sådan på nära håll vet att det växer all sköns ogräs mestadels kvickrot i sån jord.
Här är vi i full gång med att skapa! För det är ju skapar man gör!
Groparna är för rosorna, som precis kommit med posten från Tyskland. Det här köpet blev från Tantau. Jag beställde online. Jag gillar Tantau rosor!
Här ser du vilka rosor som jag beställde. Det blev fina rosor och jag hoppades verkligen att de skulle växa på sig bra och trivas!

Groparna är gjorda med elektrisk jordborr!
Hela trädgården består av styv lera och det är stört omöjligt att gräva, eller iallafall ett väldigt tungt jobb! Så från den dagen vi skaffade jordborr så går det med ett huj!
Rosor däremot älskar lera så i den här jorden stortrivs de!
Vi gör groparna rätt djupa, de är smalare i botten och rosen sticker knappt upp ovanför markytan när jag planterar dem. Lite grönt måste finnas annars dör de. På det sättet kommer de djupt. Gropen fylls med hemmagjord fet kompost och köpt matjord. Lite av den ursprungliga jorden kan få gå ner i gropen oxå.

Vår tomt är väldigt avlång och det här är den nya delen som tidigare var åker.
Här nedan synd den nya rabatten. Den innehåller ungefär 25 rosor och mycket annat. Några buskar och väntar på ett träd.
På den här bilden är den inte färdig.
Vi lägger tidningspapper/kartong direkt på gräset och sen jord uppepå.

Lite av det som växer är här påbörjat innan. Men den blåa vallörten som sticker upp fick jag inte gräva upp för maken, för den tyckte han var såå fin! (att det är ett ogräs som är nästan hopplöst att utrota vet han inte!) Men en sommar kan den får stå kvar! Sen ska den bort!
Den vita lådan som står mitt i rabatten ska bara markera var jag ska ha ett träd som jag sett ut. Det är en Gleditzia ’Sunburst’ och ett sånt har stått på önskelistan i många år. Det är väl egentligen ett zon 1, kanske zon 2 träd men jag tänkte försöka i min zon 2 och hoppas på det bästa.

Rabatten som just nu inte har något namn ska gå i ett ljust tema och innehålla mest vita rosor, ljusgula rosor och blad i grönt eller gulbladigt. Som komplement blir det gula perenner och lammöron som kantväxt runt om.
Den lilla busken längst till höger är en snöflockbuske som är långsamväxande och blommar i vitt. Chionanthus virginicus.

Här håller jag på och fyller på. Hittade en Hosta som kunde passa in så den delades och fick plats mitt i rabatten på ena kanten. Några rosetter med vita kungsljus passar oxå in bra.
Ett av sommarens resmål var att besöka Kordes i Tyskland. Det blev ett lyckat resmål och fick med mig ett bra gäng med rosor därifrån. Många av dem hamnade i den här rabatten.

En enorm sten har legat här ett tag och den tycker jag passar fint att ha mitt i, så att den syns. Det här är ju ett åkerlandskap och stenar är en bristvara, men lera har vi gott om. Så finns det en snygg sten så vill jag inte gräva ner den utan ha den synligt.

Gulbladigt är snyggt och busken närmast i bild är en gulbladig Katalpa. Trumpetträd. Den har verkligen klarat sig bra men bladen blir inte så stora. Kanske skulle de bli större om jag vattnade den mer. Men nu råkar den vara rätt långt från vattentunnorna så den får lite extra när det känns extra torrt.
Det sägs att den fryser lätt så när jag köpte en planta i Sverige, det var den vanliga sorten så sas det att jag skulle räkna med att den frös ner till marknivå varje år, men att den skulle växa upp rätt snabbt ändå.
Denna gulbladiga spontanshoppade jag i Tyskland och tänkte då att den lär väl bete sig på samma sätt.
Nu har ingen av dem frusit alls. Inte behövt klippa något i dem och de lever och se fina ut.

Katalpan till vänster denna gång och en kornell längre bort i bild. Många rosor i färgskalan vitt – gult – creme. Som komplement till dem några Ölandstokar i ljusa färger.

Fortsättning får bli nästa sommar och då hoppas jag att det ska bli ännu mer planterat i den här rabatten så att den blir riktigt tät och fin.
Frågan är nu bara vad den ska heta? Har du någon idé?
Rabatten ligger i full sol i söderläge.
//Trädgårdshälsningar
Lillianna