Hur tänker man egentligen ut en rabatt och vilken stil vill du att din trädgård ska ha?

Spread the love for gardening!

Det här är delikata frågor och läser du någon trädgårdstidning eller följer några trädgårdsforum på nätet så är det här en ständigt återkommande och intressant fråga.

Varje vår kommer det artiklar, nya böcker och trädgårdstips på hur du får den mest prunkande och fantastiska rabatten genom att följa ett visst antal knep.

Jag är stolt ägare till en av de mest uppskattade trädgårdsgrupperna på Facebook och just nu kör vi tema trädgårdsdesign där medlemmarna i gruppen ska ge förslag på planering för några i förväg bestämda ytor med olika förutsättningar. Det är väldigt roligt!

I media kommer det nästan ofta tips om nya trender och om vilken stil som är den mest populära att ha i trädgården.
Den lärde tvistar om hur man gör allt detta, varje år…och om och om igen….! Och det är väl det som är charmen, eller hur? Sen är ju trädgård ett sätt att leva. Det går visserligen att köpa sig till en rätt schysst trädgård om du är villig att betala en bra slant men när du väl har fått allting planerat och planterat så kommer växterna att starta sina nya liv och det är inte alltid säkert att de följer den plan som de har satts i.

Men hur bygger man nu en rabatt? Själva tänket menar jag…hur man faktiskt gör rent konkret tar jag kanske en annan gång….

Bygga i block och sjok som upprepas
Det här är en vanlig teknik och inte speciellt svår. Ganska ofta är det enkla det allra vackraste! De flesta trädgårdsägare strävar efter att bygga upp fina rabatter som blommar hela säsongen.
I vårt kalla klimat menar vi med detta att trädgården ska blomma från mitten av april till september eller möjligtvis till i början på oktober, då den första frosten brukar komma på besök. Beroende på var du bor i landet så kan det skilja en del på både härdighet, växtvillighet och blomningstid. Lite kan du påverka själv men det mesta beror faktiskt på var du bor.

Blockmetoden visar hur man på ett enkelt sätt skapar en rabatt. Den är vanlig, enkel och välkänd. Tillsammans med rekommendationen att tänka att trädgården ska innehålla tak, väggar och golv utgör nog denna metod det enda du behöver.

Den här bilden är från Waterperry garden.
Trädgårdsmästaren har mycket skickligt satt ihop växter som blommar lite utspritt över säsongen och satt dem med jämna mellanrum från varandra. Det som ser grönt ut kommer blomma vid en annan tidpunkt. Just den här rabatten har både höjd, intressanta färgval och är vilsam att titta på. Jag kan nästan oxå sätta en peng på att den är så gott som skötselfri under säsongen!

En annan metod är att Låta höjden bestämma
Det går också att skapa rabatter genom att sätta ut växterna efter höjd. Du kan då låta bli att tänka så mycket på färgerna och istället bygga upp rabatten så att den lägsta punkten är den som är närmast dig och sen sluttar rabatten svagt uppåt. För att inte behöva tänka så mycket på färger kan ett tips vara att försöka hålla sig till några färger istället för att blanda hej vilt. Det är alltid effektfullt att sätta växter med olika utseende på blad/blomma bredvid varandra.

För att det här ska bli snyggt och vara effektfullt behöver du har ett bra djup på din rabatt. Likaså är bredden viktig. Ju större desto bättre!

Tänk dig att du har en rabatt som är minst 3 meter djup och minst 5 meter bred. Du skulle då kunna starta med en växt som är 20-30cm hög tex ett sjok av lågklippt lavendel, nejlikor eller funkior. Bakom dem kommer nästa nivå som kan ligga på 40-60cm i höjd och där passar stäppsalvior, kärleksört och veronikor perfekt. Nästa steg ligger mellan 60-90cm och där kommer flox, några buskrosor, pioner och höstanemoner. Har du plats för ytterligare en nivå så blir det snyggt med lite högre buskar eller storkbenta rosor längst bak. Varje sort/del behöver få ta minst 50x50cm gärna 100x100cm i anspråk för att det inte ska se allt för plottrigt ut.

Nu går jag över på att skriva om några olika stilar. Det finns såklart olika stilar beroende på vem du frågar.

~

Cottagegarden – lite slarvigt översatt till ’sillsallad’, är nog det som vi svenskar oftast har
De flesta av oss trädgårdsägare gillar många blommor och vi köper därför på oss det vi gillar. Plantskolorna är helt med på noterna och kommer du in i en OK plantskola så kommer du se massor av blommande växter utställda snyggt och matchat. De som inte blommar kommer du knappast att lägga märke till för du blir överöst med intryck från de som är allra snyggast just i denna stund.
Några få av oss kanske planerar sina rabatter och ytor och håller sig till det, men jag gissar att de flesta som ändå känner att trädgård är intressant då och då utökar odlingarna med inte alltid igenomtänkta inköp. Låter det bekant? 🙂 Bilden nedan är från Lunds botaniska trädgård. Kanske har du ännu mera sillsallad i din egen trädgård men jag tänker att detta kan representera en ’normal’ rabatt där växterna är en och en utan upprepning. I just detta rabatt ser jag inte heller någon tanke, det är inget som riktigt matchar sin granne…utan de råkar bara finnas där tillsammans.

~

Ängstemat, med prägel av det vilda
En annan metod som är rätt populär just nu är att är att härma det vilda, typ tänka Lilla huset på prärien. I den här metoden får gräs ett rejält uppsving och det känns lite mer vilt och skirt när tunna gräs vajar i vinden. Gräs är oftast rätt torktåliga och kan se hyfsat snygga ut även om de inte mår så där jättebra. Ett år köpte jag ett gräs som var helt brunt i sin färg…ja, det var ett spontanköp 😉 Några år senare reflekterade jag över att det inte växte nämnvärt och jag bevakade det i några månader, det stod där med sin bruna kvast. Jag fick helt enkelt konstatera att det var stendött. Såg fortfarande lika brunt ut och rätt snyggt…

Gräs är inte alltid helt enkla att ha att göra med. Det är mycket tips om att man inte ska klippa ner dem på hösten, för då riskerar de att få regn och väta in i sina ofta ihåliga blomstammar.

~

Klassisk blomsteräng
Är du mer inne på det klassiska ängstemat med blommor så är det populärt att köpa ängsfröblandningar och så dem. Är du riktigt duktig skaffar du en lie och slår ängen på sensommaren. Då fröar den snällt av sig. Fröna ska du låta ligga men klippet ska sen krattas bort så att du sakta utarmar jorden.
Svårigheten med att skapa och sköta en äng brukar vara att ursprungsjorden är allt för näringsrik. Anlägger du din blomsteräng på et gräsmatta så kommer det ta år innan den är mager och egentligen passar för ängsblommorna.
Du kommer också märka att vissa av växterna tar för sig mer än det är tänkt och då tränger ut sina mer ömtåliga grannar. Bilden nedan är fotograferad i Slottsträdgården i Malmö.

~

Skapa vackert med enbart blad
Den här bilden är tagen i en av de vackraste trädgårdarna som jag någonsin har varit i, Kilver Court. Den gjorde verkligen stort intryck på mig. Troligtvis för att den inte innehöll speciellt mycket blommor men desto mer färger på blad. Det är precis tvärtom jämfört med min egen blommiga djungel.
Trädgården innehöll en mängd med buskar med olika bladförger, ljung, funkior och en hel del barr. Ingenting gick exakt ton i ton utan alla hade en granne som gav kontrast. Mycket sofistikerat! Mycket planerat! Det här är trädgårdsdesign på toppnivå!

~

Har du mark så att du kan skapa en slottsträdgård kan du skatta dig lycklig!
Den här utsikten finns i den engelska slottsträdgården Hestercombe.
Om du tittar noga så ser du att det är ganska mycket upprepning och ganska stora sjok. Alltihopa snyggt inramat av kantväxter. Jag har ett svagt minne av att denna del av trädgården mestadels innehöll ettåriga växter så jag tror att inramningshäckarna var tex Flitiga Lisa. Ganska enhetligt, med symmetri och färgval. Riktigt pampigt!

~

Grusträdgård
Med tanke på att somrarna blir torrare och torrare skulle det kunna finnas ett ganska stort intresse av att skapa ytor som behåller fukten men ändå ser lite rabattlika ut. Det här är en bild från Waterperry garden där de här rabatterna är skapade på gruskullar. Det är torrt så det knastrar och många av växterna har små blad och går i silver.

Det är ett tips at titta på bladen på den växt du har tänkt skaffa. Är det stora, tunna och gröna blad är det en växt som hellre vill stå lite skuggigt och har dessa stora blad för att kunna snappa åt sig så mycket solljus som den bara kan. Får en sån växt för mycket sol och torka bränns bladen och den ser snabbt risig ut. Du kan jämföra med den populära Monsteran som är en krukväxt som inte behöver stå i solen alls. Bladen är enorma och den klarar sig fint en bra bit in i rummet.

Växter som istället har små små blad, kanske tjocka och fyllda med vätska eller silverfärgade och lite ludna är såna som klarar solen och rätt mycket torka. Titta på våra sedumtak som är så populärt numera eller den modige som testat att odla kaktus på friland, förstås uppepå en grushög.

~

Alpinland, för den mer avancerade
Här visar jag bild på ett mycket snyggt alpinland. Bilden är fotograferad i Bangsbo botanisk trädgård. Stenarna står på högkant och växterna har på det sättet nytta av värmen från stenarna både dag och natt. På dagen suger de åt sig värme och på natten avger de värme. Växterna är oftast små och låga och står relativt skyddade mellan stenblocken.

~

Den japanska minimalistiska stilen men en touch av feng shui är intressant för många
Över världen finns det ett antal mer eller mindre kända trädgårdar med japanskt tema. Jag försöker leta upp en sån trädgård när jag är ute på resa för jag gillar att se hur de leker med elementen.
Elementen är trä, eld, metall, jord och vatten och där det ska vara ett flöde som ska kunna färdas inom rummet.

Här är en bild från den japanska trädgården i Bad Langensalza.
Den var faktiskt riktigt fin! Inte så stor men ändå fin.
Det är en avancerad lek med marktäckare, formklippta buskar och träd i kombination med stenar och en del vatten. I just den här trädgården var det inte så mycket byggnationer men bryggan och dammen är centrala delar och skapar känslan.

Jag avslutar detta långa inlägg med den stil som ligger mig allra varmast om hjärtat.
Det är förstås rosenträdgården!

~

Rosenträdgården, en dröm med mycket doft och färg
Det finns en ros för alla, det kan jag lova! Rosor är nog den växt som ingen kan vara oberörd inför. Vem kan inte säga att den vet hur doften av rosor känns?
Skulle vi nu vara riktigt duktiga på att känna dofter skulle det kunna bli långa utläggningar om vilka komponenter en specifik doft från en ros har. Inte helt säkert att vi skulle vara överens heller. För det är tydligt att rosor doftar olika beroende på vem som luktar på den.
Hur man beskriver dess färg är också en aningens knepigt. Dessutom har våra digitalkameror rätt svårt att skilja på vissa röda och cerisa färger.
Bilden nedan är fotograferad i Rosenpark Dräger.

En klassisk rosenpark, ett så kallat Rosarium innehåller förstås en mängd med rosor. De kan vara uppdelade på flera olika sätt men vanligt är att de är sorterade efter vilken sort de är. Många rosarier innehåller rosor i långa rader och det är bar jord under och mellan plantorna.

I privata trädgårdar är det mer vanligt att det är perenner mellan rosorna. Det gör att det ser mer blandat ut och det går också att hålla igång blomningen över en ännu längre period, förstås beroende på vilka växter som används.

Nu avslutar jag och hoppas att ovanstående varit till nytta!

//Trädgårdshälsningar
Lillianna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *