Hur håller du igång blomningen maximalt?

Spread the love for gardening!

Svaret heter pincering. Du kanske har hört ordet någon gång? Det används inom växtvärlden och kan göras på olika växter beroende på vilket syfte du är ute efter. Metoden är enkel men måste användas i rätt tid.

Ordet pincera betyder avknipsning/inkortning av årsskott.

När metoden används för blommande växter handlar det främst om att tvinga växten att fortsätta blomma fastän den egentligen själv tycker att den är klar i och med att den skapat frön. Blommande växter vill blomma, bli ’befruktade’ (dvs pollinerade av insekter) för att sen kunna sätta frö som säkerställer växtens fortlevnad.
Tex sommarblommor knipsar vi ju alltid bort de vissna blommorna på, både för att det ser snyggare ut och för att växten ska fortsätta blomma. De lever ju oftast bara 1 år eftersom de inte är härdiga i vårt klimat.

Det finns många perenna växter som går att pincera för att förlänga blomningen.
Jag ska visa några stycken. Du kanske har testat detta på fler? Berätta gärna vilka i en kommentar!

*
*
Jag pincerar alltid mina storblommiga Klematis tex om jag hinner. Både före och efter blomning. De småblommiga bryr jag mig inte om de blommar så rikligt ändå.
Fram till midsommar knipsar jag av nytillväxten. Se nedan.
Plantan svarar då med att göra 2 nya grenar i det bladveck som jag har knipsat från. När dessa nya grenar växer ut är jag där och knipsar igen.

På den här bilden skulle jag bara nypa med fingrarna på den översta röda markeringen.
Optimalt hade varit om jag hade hunnit att ta den vid den undre markeringen för då hade det varit 2 sånna små nya grenar där jag återigen skulle kunna ha tagit av toppskottet.
Klematisen har 2 blad på varje sida om stjälken. De är möjliga att pincera när de är ganska små men då får du lirka lite så att bladen inte skadas. Skulle det vara lite hårt mellan bladen så är det en blomknopp på gång. Då är det för sent att pincera mer. Låt det blomma!

Har Klematisen blommat och du vill att den ska fortsätta blomma klipper du av hela blomstjälken ner till det närmsta bladparet. Då kommer det 2 nya blomknoppar i bladvecket.

*
*
Aklejor blommar intensivt runt midsommar och sätter sen mängder av frön. De korsar sig vilt med varandra och avkomman kan egentligen bli hur som helst. Denna perenn är superenkel att pincera och genom att göra det slipper du hundratals nya plantor (om du nu inte vill ha det alltså) och kan hålla igång blomningen till en bit in på augusti. Därefter brukar jag låta dem gå i frö…eller så klipper jag av hela blomstjälken så långt ner jag kan och sprider ut en del av fröna slumpmässigt på andraplatser än där moderplantan stod.

Aklejorna står ibland beredda med en liten blomknopp utan pincering. Här syns den faktiskt.
Blir det inga frön så kommer den att växa och bli större för att kunna blomma. Blir det frön så torkar den bara in. Då lägger växten istället kraften på att skapa frön.

Gör du ingenting åt Aklejorna ser de ganska snart ut så här! Frökapslarna blir så småningom bruna och öppnar sig i toppen för att släppa ut de helt svarta fröerna runtomkring. Orkar du inte pincera så klipp av hela den grova blomstjälken så långt ner du kan. Bladen som kommer från basen kan du låta vara kvar. De ger näring åt roten så att plantan klarar sig till nästa år.

*
*
Gemsrot/vårkrage är en annan perenn som oxå svarar fint på pincering. Under varje överblommad blomma finns det ett litet litet blad. Klipp precis över det, för då kommer den en ny blomma i det lilla vecket mellan bladet och stammen.
Du slipper oxå få alla fröplantor som den gör av alla fröna….
Jag har haft flera olika namnsorter och sorter av Gemsros men nu har jag bara Alpkragen kvar och den fröar något fruktansvärt…och dyker upp på ställen där jag minst anar det. På den här platsen har jag inte planterat den så den är helt spontan men passade ju rätt bra bredvid den gula Guldalmen ’Wredei’

*
*
Blåklockor, Hjärtklockor, Prickklockor och alla andra inom Campanula/Adenophora släktet fungerar att pincera. De har en vitaktig mjölksaft som en del reagerar på så liten nagelsax alternativt handskar är att rekommendera så att händerna inte behöver komma i kontakt med växtsaften.
Du klipper (när blomman vissnat!) där jag ritat med rött. Det är bara den vissna blomman/blivande frökapseln som ska bort. Strax under blomman i det närmsta bladvecket kommer växten trycka fram en ny blomknopp för att kompensera för den frökapsel som den förlorat.

Storklockan passar perfekt för detta.

*
*
Den ettåriga opiumvallmon passar perfekt att pincera. Den svarar med att grena sig och fortsätter sen snällt att göra nya blommor. Den lilla plantan till höger i bild ska pinceras. De större plantorna som är i mitten har jag pincerat för ett tag sedan och de har grenat sig och blivit riktigt kraftiga. De blommar fortfarande.

Hoppas att det här är något som DU kan ha nytta av! 🙂

//Trädgårdshälsningar
Lillianna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *