Grugapark i Tyskland

Spread the love for gardening!

En sommar utan trädgårdsbesök finns inte på kartan, så jag trixar och fixar med reseplanering. En trädgård här och en trädgård där! Allt som är intressant hamnar på min karta! Sen får vi se om vi råkar passera!

(Kartan finns här på bloggen och den innehåller plantskolor värda en omväg och besöksträdgårdar i Sverige och utomlands!)

Här är vi i Grugapark i Tyskland.
Värd en omväg!
Den här trädgården fick jag tips om på Facebook. Då måste jag ju såklart kolla in den!
Tyskland är ett mecka för trädgårdsnördar! <3


Nu är det dags för lite bilder! Vi har kommit en bra bit in i trädgården. Ganska mycket gå, rätt stora ytor och för mig inte så intressanta saker eftersom de inte innehöll växter…men vi ska se allt så vi traskar vidare!

Här var det något väldigt fint!
Skulle nog kalla det här rummet för en ’walled garden’. Det betyder att det är ett inramat rum. Inramningen kan bestå av häckar eller murar. Ofta brukar de vara rejält höga.
Tanken är att det ska vara ett rum som man kan känna sig helt utstängd från resten av världen i.
Det gör man här så de har lyckats väl!

Här är en väldigt färggrann ’walled garden’!

Rabatten som är rund innehåller en mängd olika växter, både perenner, ettåringar och grönsaker. Mycket proffsigt och snyggt anlagt!

Här syns en ätbar Mangold som finns med många läckra färger på stjälkarna, svartkål och det röda prydnadsgräset Red Baron (det är det som ser lite glest ut). Längre bak syns olika Solbrudar, Verbena, Palettblad i både ljusgrönt, rött och mörkbladigt(ettårigt), Gaura (sommarljus – kan vara perenn i låga zoner i Sverige men annars ettårig), Lavendel, Salvia, röd Lobelia (ettårig), Heliotrop (ettåring med doft!) och många fler!

Väldigt snyggt måste jag säga! En riktigt välkomponerad rabatt!

Vi var inte helt ensamma i denna lilla del av den stora trädgården. Det satt en ensam äldre dam på en bänk. Av respekt för henne är hon inte med på bilderna.
Jag fotar sällan någon utan deras samtycke. Tycker inte man ska göra det…

Trädgårdar av rang har statyer.
I Grugapark finns det flera vackra statyer, speciellt den med pantern stack ut.
Jag råkar ha en förkärlek för att fota statyer så det är många bilder med statyer emellanåt.

Här är statyen som är precis innanför entrén. Mycket tjusig! Vilken power! Kraft som känns i tårna!
(Bilden är lite redigerad, så den är inte helt naturell… men statyen är på riktigt!)


Har inte riktigt hittat någon större staty till min egen trädgård men jag håller ögonen öppna! Det skulle troligtvis bli en tjusig vit dam i en förförisk posè, i modell större. Inte någon sportig modell, hellre lite riktiga former! Men så fort vi råkar köra förbi en försäljning med statyer (typ Kroatien eller Spanien) så har vi antingen en tid att passa eller flera andra husbilsekipage på släptåg efter. Så ingen tid att stanna. Men jag ger inte upp, snart så!


Det är alltid bra att ta med sig en karta av trädgården. I den här hade vi faktiskt svårt att lokalisera oss fastän vi hade karta. I vissa trädgårdar får man kartan men här fick man betala 1 euro för den efter att man betalat inträdet. Tror faktiskt inte alla gjorde det (av ren princip) och när man för övrigt betalar inträde tycker jag gott att det kunde ingått i det. Måste erkänna att det var en väl spenderad euro. Utan den hade vi varit totalt lost.

Jag TROR att denna runda rabatt ligger på nr. 36 men jag är inte helt säker, som sagt så var det liiite svårt att lokalisera oss fastän järnvägen var till bra hjälp.


I trädgården passerade vi denna enorma vattengrej. Trodde först att det var ett enormt insektshotell men det visade sig vara vatten som rann. Folk satt på sofforna och lyssnade till ljudet. Hm, lite annorlunda….vi förstod inte riktigt grejen men det var säkert avkopplande.

Men här var det vackra vyer! En plats att stanna och ta in.
Stanna.
Spara i minnet till en mulen dag hemma.
Färg!
Komposition!
Blick!
Njutning av något som är planerat och som blev såå bra!

Tacksamhet!


I Grugapark finns det en del ägnad åt Dahlior. Utan att gissa speciellt så hårt så har Dahlior fått ett uppsving det senaste året och blivit på tapeten igen. I alla fall i Sverige. Många i de yngre åldrarna (typ 25-35) tycker att dessa är väldigt intressanta och köper på sig snygga namnsorter. De förvaras i garderober, garage, källare och gud vet var för att sen startas i februari – mars månad och blomma drygt 3 månader senare (min egen erfarenhet). Nu när frosten kommer måste de tas upp och förvaras inomhus!

I den här delen av parken blev det inte allt för många bilder för det var en pågående första-hjälpen-insats med en person som uppenbarligen råkat ut för något så vi passerade snabbt. Vi hoppas verkligen att det gick bra! All heder åt räddningspersonalen på plats!

Vi traskar vidare och kommer till ett tjusigt vattenfall. Vi hade tur att det inte var så många människor där samtidigt som oss. Sånt kan man ju aldrig veta i en besöksträdgård så stor som denna.

Här är det lite japansk känsla.
Just japanska trädgårdar är väldigt roliga att besöka. De är oftast väldigt stilfulla.
Vatten, sten, himmel och grönt.

I Grugapark finns det en liten del som är japansk. Den är inte jättestor och imponerar kanske inte så jättemycket jämfört med andra parker som har så mycket större delar. Men ändå fin att ha sett!
Vi gick efter en barnfamilj så vi hade inte bara ögonen på omgivningen utan tittade en hel del på småbarnen så att de inte skulle halka i med fötterna.

Tjusig vy!
Blev tvungen att redigera bort en person…men det gick rätt bra så jag tror inte du kan gissa var den var…


I år har vi varit inne i väldigt många växthus och jag menar verkligen väldigt många!
Många av dem har haft en subtropisk inriktning vilket kanske inte är så ovanligt för ett växthus av den här storleken.
Så med risk för att den här inte fick riktigt den uppskattningen som den förtjänade…

Kaktusar är ju rätt fina! Det finns ju så många sorter av dem oxå.

Men något som verkligen väckte lite uppmärksamhet i den här trädgården var denna utegård med bonsaiträd. Hur coolt är det inte med detta? Jag gissar på att det varit någon tävling och att exemplaren efteråt ställts ut här.
Bakom varje litet träd ligger många timmars klippande och formande. Imponerande!


Fortsättning i bonsaidelen. Det här är troligen ett rätt gammalt träd av tjockleken på stammen att döma.

Nu blir det inte mer från den här trädgården. Tack för att DU följde med!

//Trädgårdshälsningar
Lillianna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *