I den bästa trädgårdsgruppen på Facebook diskuterar vi just nu en fråga som brukar vara het för en del. Den riskerar att väcka en del känslor. Den är också högaktuell för många. Precis just nu. Det finns förstås lika många svar som personer som tillfrågas men det är ändå en fråga som återkommer typ vartenda år, om och om igen.
Frågan som är hetast just nu eftersom det är glödande höst ute och vi alla snart vill krypa in för vintervila lyder:
Ska man klippa ner perennerna nu på hösten eller ska man låta dem stå kvar under vintern?
Vilket svar du får beror förstås på vem som svarar, så ställer du frågan får du räkna med en lång utläggning till svar. Kanske är den till och med riktigt känslosam!
Då perenner är växter som behåller rötterna år efter år men skickar upp nytt grönt varje vår för att sen blomma troget när rätt kriterier infinner sig för just den unika perennen vill man inte göra fel. Perenner kan vara dyra i inköp eller kan vara fådda eller bytta till knappast någon kostnad alls. Oavsett hur du fått tag på växten i din trädgård så vill du ju ha många års glädje av den!
Perennens egna enda önskan är att sprida sina frön, så den gör allt den kan för att vara vacker och attraktiv så att den ska bli pollinerad och kunna bilda frön som ska bli nya plantor. Allt för sin egen överlevnads skull.

Är du av den ’gamla skolan’ är du säkert lärd att perennerna skall klippas på hösten! Basta! Städas ska det! Snyggt och prydligt ska det vara! Och Gud nåde den som inte klipper på hösten! Aja baja på den personen! Kanske kom detta från bönderna, precis som råden om när äppelträden skulle beskäras…oavsett när det här rådet kom så är det fortfarande många som lyder det blint.
Lite mer modern tolkning säger att perennernas blast ska stå kvar så länge som möjligt så att verkligen all näring får gå ner i roten igen utan att den går förlorad om växten beskärs för tidigt. En del menar även att växterna mår dåligt om man klipper den på hösten då det kan komma ner vatten eller fukt i stammarna. Det sägs tex rätt ofta att prydnadsgräs riskerar att dö om de klipps på hösten och vatten kommer ner i stjälkarna som ofta är ihåliga.
Men vad är det som händer i växten egentligen? Under vintern, om du inte klipper ner dem, står stjälkarna med sina vissna blomställningar/fröställningar kvar som bruna skelett, med en del frön som inte blåst iväg av vinden än. Innan de de blir bruna drar rötterna ner näringen dvs klorofyllet (det som är grönt) i rötterna för att spara på krafterna till nästa år.
Perenner är örtartade växter som vissnar ner varje höst/vinter för att sen starta om igen. Deras förökning består av att bredda sig i sidled genom att skicka ut rotskott, sidoutlöpare längre bort eller genom att skapa frön.
Perenner kan leva många år förutsatt att de trivs på sin växtplats. En del blad mjuknar helt och lägger sig på marken medan andra har styva hårda blomstjälkar som står kvar.

Väljer du som jag att klippa ner perennerna på våren finns det ändå lite att göra på hösten. Blad och löv från träd och buskar som faller i drivor är jättebra att samla in för kompostering eller ännu hellre kratta in i rabatterna.
Har du klippt ner allt på hösten är det såklart ännu bättre att ge växterna ett skyddande täcke.
Det organiska täcket skyddar mot den värsta kylan och maskarna jobbar stenhårt med att göra det till ny jord. Nästa år finns en del löv kvar där du krattat in dem men kan du med att låta det ligga kvar så förbättras jorden avsevärt efter några års påfyllning av organiskt material.
Så oavsett om du är en person som städar och klipper, ut och samla löv!! Fram med krattan och ge mat åt maskarna!
//Trädgårdshälsningar
Lillianna