Den engelska rabatten – en rabatt som inte låter sig begränsas!

Spread the love for gardening!

Välkomna på en promenad runt min långa rabatt!

Den engelska rabatten.
Rabatten är innehållsrik och har blandat färgtema. Många rosor! Alla rosor har inte börjat blomma ännu. Bilderna är fotograferade 200714. Zon 2. Lerjord som är förbättrad uppifrån.

Här börjar den Engelska rabatten.

Den stora fantastiska rosen är Ispahan. Det är en damascena ros. Fin doft. Engångsblommande. I år är den inte beskuren alls men den kommer få sig en körning med häcksaxen efter att den har blommat klart för nu när den är så här stor så välter den om det regnar.

Vy ner längs med den ena sidan av den engelska rabatten. På den lilla portalen växer en kaprifol i den ena änden och sen har det varit olika växter som vuxit på den andra sidan som är i bild.

Det lilla vinröda som är i underkanten på portalen är en clematis Niobe som inte vill klättra utan hellre vill hålla sig på marknivå. Den har stått där länge men det går bara inte att få upp den så jag har slutat att försöka.

Ispahan till vänster och Leonardo da Vinci och Pink Mass tillsammans med Daggkåpa. Till höger i framkant Nepeta sibirica som man lätt får i överkant…. den sprider sig ganska bra. Brukar se ganska risig ut efter den första massiva blomningen så på de platser jag kommer åt klipper jag ner den en bit så att den blommar om för mig och ser betydligt fräschare ut med nya gröna blad…

Pink Mass, Nepeta och klematis Niobe. Matchar ganska bra eller? Ser att det kommer lite hemsk snårvinda där borta ocskå och den jobbar jag hårt på. Kör modellen WYSIWYG vilket betyder what you see is what you get på dataspråk. 😉 Fyndigt där va, fast det gäller ju egentligen bara att rensa oftare!

Grusgången krymper för varje år. Jag klipper in, plockar bort och försöker hålla igen växtligheten, men det går sådär.  
Kransveronikan har flyttat ut i gruset och trivs tydligen alldeles ypperligt där trots att det inte är något djup att tala om…
Det gråa är Lammöron.
Vitt och lila lite högre är Hässleklocka. Måste klippas ner efter blomning så att den inte sätter frö för då är den överallt, med PÅLROT! INTE KUL!
Den stora busken med gula blad är en kornell. Just denna är en Hedgegrowe Gold. Jag har ett gäng! Växer fint upprätt. Klipper inte alls i denna.

Busken är samma kornell som ovan. Hässleklocka i vitt och lila. Hässleklockan är väldigt snygg just i juli. Sen när den klipps ner den den tyvärr ut som trista vissnade pinnar bara så den pryder inte riktigt sin plats på trädgårdens paradgata! Till höger i bild står en överblommad Pion. Den ska få göra frön i år!

Det finns mer i denna rabatt men det kommer inte ut på nätet idag…

//Lillianna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *