Årskrönika 2022

Spread the love for gardening!

Dags att göra ett sista inlägg för 2022.
Nytt år, nya möjligheter! Men först en liten tillbakablick månad för månad på det år som gått.
Inlägget deltar i TrädgårdsFägring men inte med veckans tema utan som övrigt.

Året som gick innehöll förstås en massa saker, både roliga och några lite mer trista. Mycket trädgårdsresor men inte så mycket tid i min egen trädgård. Trädgården fick inte riktigt den tid som den förtjänade för det var annat som kom emellan. Och så kan det ju bli. Det kommer fler år!

En en trädgård är ändå något som finns där och som finns kvar om du försummar den ett tag. Det blir bara att ta lite extra starka tag i nästa skede eftersom naturen väldigt snabbt vill ta tillbaka det som är för städat eller har stått orört för länge. I det här fallet var det ju det senare alternativet som gällde för min trädgård.

Nu kommer en bildkavalkad! Jag blir impad om du orkar läsa hela! 😍

~ ~ ~

Januari 2022
Vi hade beställt hem en massa stenkross för att fylla upp i grusgångarna. Då det både snöade och frös så fick högarna vänta ett tag. Både katten och vi fick traska uppepå om vi ville ner i trädgården. Det såg för roligt ut!

Grusgångar är så fint att ha! Jag gillar verkligen grusgångar! Det knastrar skönt under fötterna, ger lite fotmassage för den som klarar av att gå barfota och är ett vackert färgskifte mot allt det gröna. Dessutom tar de betydligt kortare tid i anspråk än en gräsmatta.


~ ~ ~

Februari 2022
Jag bestämde mig för att ta ett riktigt tag i våra stora äppelträd och en hel del andra buskar som varit orörda en längre tid. Här är det trädet Filippa som får sig en rejäl uppsnyggning.
Stegen har fått en bräda längst ner för att fötterna på stegen inte ska sjunka ner i gräsmattan och göra gropar. Fungerar väldigt bra och gör den lite mer stadig att klättra på.

Äppelträden är riktigt gamla och beskärs i paraplyform, det är enklast. De ger otroligt mycket frukt varje år fast de är så gamla. Många äppelpajer brukar det bli och sen en hel del över till fåglarna. Och det som faller de faller. Jag stressar inte över det! Mycket av fallfrukten går att ta hand om då den landar mjukt.


~ ~ ~

Mars 2022
Inte klar med beskärningen än då jag även har givit mig på den numera uppvuxna syrenhäcken som inte fått någon underhållsbeskärning alls att tala om under de senaste 20 åren. Även en stor Deutzia, en jättehög Smällspirea och lite annat har fått smaka på sågen min. Maken hjälper till och vi fyller släpvagn efter släpvagn med syrenstammar. Mycket kan jag ta hand om och ta till komposten men när det är så mycket på en och samma gång kör vi det till tippen.

Jag använder en batteridriven Nikita Tigersåg + en Felco 4 sekatör.

Mars hade både barmark och snö och jag hittade en död fisk i dammen. Då jag inte kunde se något yttre angrepp på den och resten av fiskarna såg ut att må bra var det bara att vänta och se om det skulle bli fler. Testade förstås vattenvärdena och de var OK.

I mars slog de första krokusarna ut i sällskap av julrosor, blåsippor och det ganska nyplanterade doftolvonet. Som vi längtat efter detta! Nu är det vår! Med risk för enstaka bakslag!


~ ~ ~

April 2022
Det är nu säsongen sätter igång på allvar!
Grodorna har lagt rom i dammens grundare delar och jag kollar till dem varje dag. Julrosorna är i sitt esse tätt följt av alla underbara Pulsatillor. Jag älskar både Julrosor och Pulsatillor!
Forsythian lyser knallgul och en och annan Hyacinth från tidigare julgrupper letar sig upp och sprider stark fin doft. Smålökar och annat tidigt blommar och den stora rosbeskärningen är i full gång.

De rosor som drabbats av Barkfläckssjuka klipps hårt. På med hönsgödsel och en topping av hemmagjord kompost eller påsko (förkortning av kogödsel i påse). Sprayade även med Atamon på det som fanns kvar efter beskärningen på de rosor som var mest angripna. Tur att det finns många rosor i den här trädgården! Det är lättare att blunda för angreppen och gå vidare då…. men jag markerar dem i mitt excelblad så att jag kan hålla koll på dem.

I år ska jag inte köpa några nya rosor, det har jag lovat mig själv. Behöver fokusera på de jag redan har.
Vi får se hur det går med det! 😊


~ ~ ~

Maj 2022
Underbart är kort är väl det som oftast sägs om maj månad och jag kan ju inte annat än att hålla med. Varför ska denna månad gå så fort? Allting kommer alltid på samma gång!
Kantskärning, en och annan delning eller perennflytt är oftast det som hinns med.
Mycket rensning och klippning ska ske.
Tulpaner, narcisser, äppelblom och nyutspring på alla buskar och träd fångar mig totalt! Det är omöjligt att gå och lägga sig på kvällarna då jag bara vill vara ute!


Viktigt att hinna njuta lite av våren oxå så en hel del tid spenderas vid dammen. Ofta tillsammans med maken, någon av våra snart vuxna barn eller ensam med ett glas bubbel.
Vi har gjort en överenskommelse. Efter 17.00 på fredagar och samma tid på lediga dagar arbetas det inte i trädgården. Då är det damm-tid. Ibland gör jag dock avsteg från det avtalet bara för att jag ’måste göra lite till’.

Fiskarna gör oss sällskap och stänker ner oss om vi är för långsamma med matningen. Det är så rogivande att titta på dem, räkna in dem och se vad de pysslar med. De flesta har ju namn och vi pratar med dem!


~ ~ ~

Juni 2022
Nu när den farliga nattfrosten är över är det dags att plocka ut allt som har stått i vinterförvaring i glashuset. Pelargonerna har blommat i flera månader och blir glada för att se solen på riktigt. Ut med citrusarna, fikonet och oliven.

Syrenerna sprider sin doft över hela trädgården och jag tror till och med de som passerar utanför tomten får njuta lite av dem oxå. I trädgården finns det flera olika syrener och de blommar inte exakt samtidigt. Förstås är den långa syrenhäcken den som doftar mest eftersom det täcker en så pass lång sträcka men de andra blommar snällt med lite fin doft de oxå, en stund efter. Syrener är trevliga och jag kan mycket väl tänka mig att skaffa fler! Tar in några buketter och ställer i köket. Men bara några kvistar för det är lätt hänt att det blir för stark doft.

Pionerna tävlar om att bräcka varandra med sina fylliga, pompösa och diviga blommor. Den ena vackrare än den andra! Juni är verkligen Pionernas månad, tätt följt av de tidigaste rosorna.

Det är torrt och gräset har sett bra trist ut ett tag nu. Jag undrar igen varför vi har gräsmatta alls…. Då trädgården är så stor kan den inte vattnas speciellt regelbundet. Vi samlar regnvatten och gör mest punktbevattning med vattenkanna. Gräsmattan är inte alls prioriterad och den vattnas aldrig. I torkan går det inte att gräva så det är mest lite allmänt fixande som kan göras, lite klippning och sånt.


~ ~ ~

Juli 2022
Månaden där man helst av allt bara vill gå runt och njuta av den massiva rosblomningen.
Trots allt klippande, som när jag är mitt uppe i det känns som om det aldrig ska ta slut, så blir det alltid en magnifik blomning som tar andan ur mig. Vilka dofter! ❤

Flammentanz hålls hårt för att hålla sig så tätt som det bara går mot armeringsmattan.

I vissa rabatter har försöket att färgmatcha slagit väl ut. Här nedan syns en silverbuske som står i en hink utan botten, rosorna John Cabot, Pink Ocean, Out of the blue och någon mer.
Kameran går varm emellanåt men det är faktiskt mest enstaka blommor som dokumenteras, allt för att det ska sparas och skrivas in i fotosamlingen.

Pionerna klipps inte eftersom de ska få göra frön.
Nu blommar det verkligen överallt!


~ ~ ~

Augusti 2022
Om juni och juli är de mesta sommarmånaderna så står augusti för den mer djupa och mustiga blomningen. Rabatterna är överfulla och allt är så stort och fylligt. Trädgården har en gång kallats för en djungelträdgård i ett tidningsreportage. Mycket har hänt sen dess…. och djungel kanske man inte kan kalla det längre.

I vår blommande oas är det gott om fjärilar, bin och humlor. Våra insektshotell är bebodda och pollinering pågår för fullt.

Hallonen är mogna och det finns bär att plocka. Dessa äts direkt från buskarna.

Det är en ständig och så njutningsfull promenad med sekatören i handen varje dag för att klippa bort överblommat och visset från rosorna och annat som inte riktigt ska tillåtas att gå i frö redan nu.

I dammen är det så fullt av växtlighet att vattenytan knappt syns längre. Jag planerar för en större utrensning och ska bara komma mig för att kliva i! Då det är en levande damm så kliver jag inte i barbent utan vill ha något emellan mig och krypen i dammen.


~ ~ ~

September 2022
Kanske den bästa trädgårdsmånaden då det ofta börjar regna lite mer och bli blött i jorden igen. Trädgårdslusten är på topp och jag vill gräva!
Gräsmattan har iallafall börjat återfå sin gröna färg och här har vi nyss planterat ett Ginkgo träd som ska stå i blickfånget.
Jag hade tänkt att det skulle stå en lite mindre Lind där, som skulle få sprida sin väldoft men då den var omöjlig att få tag på så fick det bli ett spontanköp istället. En sån där jätte Lind ville jag inte ha…så det var just denna lite mindre variant som jag var ute efter.
Har försökt på flera plantskolor och kedjor under 2 säsonger men de kunde inte ta hem det då den inte fanns att få tag på. Lite synd men nu blev det ju fint med Ginkgon där istället.
Ska bli spännande att se hur underplanteringen tar sig!

I september finns det tid och energi över att kantskära och visst blir det fint! Hostorna är stora och fina och gör sig bra som kant. Hela den här rabatten ska få sig lite omstrukturering och jag funderar och funderar!


~ ~ ~

Oktober 2022
Rosorna har laddat om rejält efter juliblomningen och är nu fulla med knoppar igen. Men det märks att dagarna börjar bli kortare. Väntar på den första frosten men hoppas det ska dröja.
Äter smultron och luktar på rosorna!


Solen står lägre och träden börjar få höstfärger. Daggen håller sig kvar längre om dagarna och kvällarna är nu rätt kyliga. Pionblasten börjar se trist ut och jag klipper ner en del av dem.
I år verkar vara ett riktigt svampår och det är mycket svamp i trädgården. Både trädgården och jag gör oss redo för den långa kalla vintern.

Den glömda Paviljongen är nu snart helt övervuxen och går inte att komma in i. De två klematisarna tar över fullständigt och jag behöver machete för att komma in! Men visst ser det lite magiskt ut?


~ ~ ~

November 2022
Den första snön kommer och katterna vill knappt gå ut. Något som i alla fall är vackert är den rödbladiga ormhasseln som visar upp sina snurriga och vridna renar. Den gör enstaka rotskott som är helt raka och dessa ska snabbt klippas bort för att inte ta överhanden.

Mörkret är verkligen här nu och det känns som om solen aldrig är framme. Vissa dagar är den inte framme alls och det känns rätt dystert i trädgården.
Det är lite roligt att se fiskarna simma sakta sakta under isen. De rör sig inte speciellt fort.


~ ~ ~

December 2022
Ena dagen snö och andra dagen regn. Vilka vintrar vi har fått på senare år! Jag måste erkänna att jag gillar dem ju mindre snö det är. Ganska härligt att kunna vara ute och rensa lite ogräs mitt i den mörkaste tiden på året.


Det var allt från år 2022! Nu ser jag fram emot ett trädgårdsrikt år 2023!
Önskar er alla ett Gott Nytt Trädgårdsår!
Vi ses! ❤

//Trädgårdshälsningar
Lillianna

3 thoughts on “Årskrönika 2022

    1. Lillian!
      Försökte kommentera på ditt inlägg på din blogg i inlägget med alla Ringblomsfröna men det gick inte.

      //Trädgårdshälsningar
      Lillianna

  1. Hej Lillianna,

    Vilket härligt inlägg både i bild och ord. Många igenkännande hummanden när jag läste. Men, visst gjorde ni mycket i trädgården låter det som!
    Nu ser vi fram emot en ny härlig trädgårdssäsong, eller hur?

    Allt gott! Ulrika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *