Kanske den vackraste parken av dem alla?

Spread the love for gardening!

I flera år har jag velat åka till den mest kända parken! Nu äntligen blev det av! Parken jag pratar om är en av de största parkerna i Europa och den har både historia och innehåll som kan fresta den mest vetgirige.
Parken är förstås Planten und Blomen i Hamburg, Tyskland. <3

Jag kan garantera att ingen trädgårdsnörd blir besviken där, det finns verkligen något för alla! Är du historiskt intresserad så tror jag du blir nöjd oxå.

Döm nu inte parken efter den något ynkliga entrén…för jag håller med….den ser inte mycket ut för världen! Men i det här fallet blir det bara bättre och bättre ju längre in du kommer! Så häng med på en tur!

Parken ligger inne i själva Hamburg och är ett väldigt populärt utflyktsmål då det ligger centralt med nära till tunnelbana, shoppingcenter och resten av staden.
Cykling är väldigt smidigt i Hamburg, det är väldigt fina cykelbanor kors och tvärs, cykelövergångar och övergångsställen överallt och det gäller att se sig för när man som turist med huvudet på skaft cyklar i sakta mak och blir omkörd av stressade Hamburgbor.

Det är fritt inträde i parken så antingen ställer man sin cykel vid cykelparkeringen eller så tar man den med sig om man ska vidare ut på andra sidan.
Vi kom dit i mitten av september 2021 och regnet hängde i luften. Då vi varit i Hamburg över natten har vi cyklat genom centrum och leder sen cyklarna genom hela parken då det är skyltat att det är färbjudet att cykla inne i parken.

Då pandemin fortfarande pågår men det släpptes på en hel del restriktioner känner vi oss ganska trygga som fullvaccinerade och med munskydd. Tyskland är nogranna med sina munskydd!

Men åter till trädgården! Trädgården är byggd på försvarets gamla ’bastion’ från 1600-talet. Det var en teknik som användes för att att bygga vallar för att kunna ställa ut kanoner och ha artilleriet på. Dessa vallar består av murverk i sten, tegel eller jord och är byggda i ett spetsigt mönster för att minska döda vinklar för försvaret. Under bastionen går en vallgrav. På tidigt 1800-tal börjades den botaniska trädgården byggas. Bland det första som planterades var ett Platan träd.

Den första delen av parken som vi ser är den som ligger precis innanför ingången och det är den japanska delen. Alla trädgårdar värda namnet har en japansk trädgård!

Formklippta barrträd och lättskötta marktäckare gör att ytan ständigt ser välskött ut. Det är många växter som vi även använder hemma i Sverige, så inga rariteter bland marktäckarna…men det brukar det ju heller inte vara eftersom marktäckare är precis vad namnet anger… De ska täcka marken och inget annat.

Tallarna var många och verkligen snyggt formklippta. En del var riktigt höga! Väldigt imponerande!
Flocknäva som marktäckande växt på bilden nedan.

Vi går vidare och skymtar vatten där framme. Vatten är viktigt i japanska trädgårdar!
Det är en självklar del av Feng Shiu.

En japansk trädgård består av olika element. Vatten är en del av det som ska finnas och som hjälper till att skapa den balans som man är ute efter. I vattnet är det ofta mycket sten. Dessa stenar noggrant utvalda och sen lagda på ett visst sätt och det kan ha tagit timmar för att hitta den plats som stenen ska ligga på. När platsen är funnen ska stenen ligga på rätt sätt och det kan vridas och vändas x antal gånger innan det ’blir’ rätt. Resultatet brukar vara fantastiskt!

I den här trädgården var det för övrigt väldigt många formade tallar.

Överallt i den japanska delen är det olika marktäckare. Lite extra snyggt blir det när det är många olika marktäckare som löser av varandra. Alltså inte samma överallt. Jag såg faktiskt ingen som jag inte själv har hemma i trädgården så det var inga ovanliga sorter och det är ju ett tecken på att de är värda att skaffa till sin egen trädgård.

Mycket flocknäva, kotula, gullgröna och waldstenia. Dessa är mestadels städsegröna så de är hyfsat snygga även vintertid vilket kan vara en fördel i våra ibland snöfattiga vintrar.

Ytorna i en japansk trädgård ska vara återhållsamma och stilrena med träd, sten och buskar som kontrast. Inte mycket blommor men däremot mer blad som ger masseffekt och lugn. När höstfärgerna kommer blir det däremot intensivt i färg beroende på vilka växter som får de mest lysande färgerna.

I en japansk trädgård stressar man inte. När vi ser några enstaka personer sitta på en bänk och läsa en bok smyger vi förbi dem för att inte störa i lugnet.

Det är mycket prydligt och välskött! Inga ogräs och inget skräp!
Hamburgs TV-torn som heter Heinrich-Hertz-Turm sträcker på sig över parken.

Så kommer vi då fram till dammen! I den stora parken finns det flera konstgjorda dammar och sjöar. Den här dammen är stor och den ser ut att vara gjuten. Iallafall så ser vi ingen duk någonstans.
Ingen fisk och inga vattenväxter.

Dammen är ju trädgårdens hjärta hemma hos oss så dammar är alltid intressanta att titta på. Hur är de byggda? Vilka växter finns det och är det någon fisk?
Såna saker upptar min hjärna när jag kommer in i någon annans trädgård. Maken som är mer teknisk intresserad spanar efter reningsverk, konstruktioner och funderar på breddavlopp och annat praktiskt. Vi kompletterar varandra perfekt!

Men hur som haver så är dammar nästan alltid vackra! Visst ligger det i betraktarens öga men vatten inger de flesta människor med lugn.


Tycker verkligen att de har lyckats med en vacker vy här! Det är ju september och lite höstfärger har börjar komma fram.
Vattnet är lugnt och stilla.
Som du ser så är det inte så mycket folk just här och det är vi tacksamma för. Det är mycket mer behagligt att gå runt på egen hand än att behöva trängas med en massa främlingar. Här är det dessutom främlingar med munskydd.

Tehuset som skymtas lite här och där på mina bilder lär vara ett av de största i Europa och de har både evenemang och bjudningar därinne. Men idag är det stängt.

Vyerna avlöser varandra.
Den ena mer intressant än den andra. Olika träd skapar kontraster och färger i sin variation mellan bladform och uttryck. Den japanska delen är som ett eget litet arboretum.

Ett litet vattenfall som ser så naturligt ut att det nästan verkar som om det skapats naturligt.
Små och stora tallar dyker upp överallt.

Den japanska delen är en yngre del i trädgården då den är anlagd 1988 och ritad av den japanska landskapsarkitekten Yoshikuni Araki som levde mellan 1921 och 1997. Han skapade även trädgårdar i USA, Thailand, på Cuba och i Syd Korea. I Augsburg ska det finnas ytterligare en japansk trädgård som han har ritat.

Hela parken Planten und Blomen är stor. Enligt Wikipedia är den 47 hektar stor och den har både förändrats och utökats i flera omgångar. År 2020 firade parken 400 år.
Den japanska delen är bara en liten del av den stora parken. Det finns rosenträdgård, medelhavsträdgård, apotekarträdgård, växthus och mycket mer.

Vi går längs med stigarna och har snart gått runt den stora dammen.

Ett något större vattenfall som är väldigt harmoniskt skapat. Det ser ju verkligen äkta ut!

Men tallarna är det som mest fångar mitt intresse. De är verkligen speciella i den här trädgården. De är formade som stora ’plattor’. I en del av dem ser jag hur de bundit dem att växa vägrätt. Då skymtas det ställningar mellan barren.

Alla tallarna ser ut så här så de har varit konsekventa med att behandla dem likadant.

Idag är parken en central del i Hamburg och den används av en stor del av stadens befolkning då den innehåller scener, caféer och restauranger samt bjuder in till både vila och fritidsaktiviteter.
Vill du läsa mer om historien runt Hamburg finns det mycket intressant på denna sida.

Nu drar vi oss vidare mot nästa del i Planten und Blomen.
Kul att du följde med ända hit! 🙂

//Trädgårdshälsningar
Lillianna

8 thoughts on “Kanske den vackraste parken av dem alla?

  1. Låter som en fantastisk park när man vill besöka Tyskland. Jag besökte en fantastisk park i Tokyo, Nezu, men den hade börjat som en privat, stor, trädgård. En underbar park som kändes ’secluded’ och dit återvände jag flera gånger när jag var ledig. Den och Parc de la Tête d’Or i Lyon är mina favoritoaser som jag gärna återvänder till. Det låter som att den japanske arkitekten anpassade växtvalet till Europa.

    Ha det gott! Carina

    1. Ja det var verkligen en upplevelse och sen var den ju så stor oxå! De trädgårdar du nämner verkar fina oxå! Lyon känns något närmare än Tokyo men man vet ju aldrig! 🙂

      //Lillianna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *