Inspirerad av andra! – Lotties trädgård

Spread the love for gardening!

Varje år försöker jag följa med på, eller åka på egen hand på så många trädgårdsresor jag får tillfälle till och som utgår från någonstans inte alltför långt bort. Kameran följer alltid med och jag brukar komma hem med rätt mycket bilder. Självklart frågar jag ägarna om jag får fotografera och lägga på min blogg. Det är hittills bara 2 trädgårdar under alla år som sagt nej till publicering på bloggen. Och det var rätt många år sedan så nu när alla springer runt med sina mobilkameror gissar jag på att de flesta inte frågar om lov och att bilder hamnar överallt på diverse sociala medier.

När jag är mitt uppe i en resa är det så mycket att titta på och det är folk överallt. Oftast är det en hel busslast som åker och då pratas det mycket om vilka växter som heter vad, en viss tidspress är det och finns det växter att köpa samlas alla där och kastar sig över det som finns i hopp om att finna efterlängtade växter. Även jag brukar komma hem med diverse impulsköp… Det är roligt! Det blir fina minnen!

Är det inte en bussresa är det troligen en publik stor trädgård, öppen trädgård eller en runda med öppna trädgårdar som vi åker på bara jag och maken.

Bilderna i det här inlägget är från Lotties Trädgård som jag var tog på en resa till Båstad-Helsingborgstrakten, som arrangerades av Huskvarna trädgårdsförening 2009. Vi besökte flera trädgårdar under den dagen.

Just den här trädgården ’pratade med mig’ och jag har besökt den två gånger. 2009 var första gången, sen ett återbesök 2016. Men jag undrar om jag inte har varit där en gång till mittemellan dessa år… ?

Idag är de som skapade detta paradis utflyttade men jag hoppas att trädgården får fortsätta att leva och utvecklas. Jag blandar bilder från båda mina besök.

Trädgården är stor, flera tusen kvadratmeter och den ligger utanför Ängelholm. Mycket höga häckar och större träd. Allting är stort och välvuxet som det så gärna blir i den nedre delen av vårt land.
Tänk den som bodde i zon 1! Lyckos!!

Jag hoppas de nya ägarna uppskattar vad de har fått!

.
Busken nedan är en av mina absoluta favoriter! Variegerad kornell. Inget märkvärdigt egentligen och finns på de flesta plantskolor för dryga hundralappen styck, växer tacksamt och har världens snyggaste blad! Kan klippas och formas till en löst hållen boll om man vill hålla den låg. Men friväxande så här är ju allra enklast och snyggats!

Jag är oxå oerhört förtjust i engelskt rött så den här kombinationen tilltalade mig verkligen!

.
Helt plötsligt dök denna lilla pöl upp.


Den här fina soff-gungan fångade mitt intresse. Den hängde mellan 2 enorma träd. Måste vara en dröm att sitta där och dricka en kopp kaffe!
Det är ju så vackert och tacksamt med uppvuxna träd. Så ska det tas ner ett träd behöver det verkligen funderas både en och två gånger innan det sker, om det sker.
Nyplanterade träd kommer ju ta x antal år på sig att kunna klara ens en liten barngunga.


.
Det är verkligen en stor trädgård och det var en hel del slingrande gångar mellan de olika trädgårdsrummen. Alla ytor kan ju inte vara fin-rabatter när det är så här stort, det klarar ju ingen inte att sköta. Så en hel del transportytor är bra att ha. Det vilar ögat och skapar spänning för vad som dyker upp runt nästa knut.

En av gångarna såg ut så här. Plister och hostor i skön förening. Funkia är det svenska namnet.
Just plister är lite farligt i min trädgård iallfall för det hoppar ju hur snabbt som helst och kan lätt bli ett ogräs. Just nu har plistret ett hårt grepp om min syrenhäck…. Men snyggt är det ju verkligen så man kanske kan förlåta det när det ser ut såhär.

.
En annan gång var täckt med täckbark.
När jag kom till en korsning var det skyltar som talade om vilken gång som ledde vart. Det var bra, speciellt för mig som går vilse så fort jag vänder mig om… Ganska skönt att komma in i skuggan oxå!

.
Trädgården innehåller flera dammar. Den här dammen liknar dammar jag sett i engelska magazin för några år sedan. Vem som inspirerat vem vet jag inte. Den berömda Anne Just i Danmark har nåt åt det här hållet med, som en kanal ungefär.
Det är verkligen snyggt iallafall! Stramt, enkelt och proffsigt!

.
Efter det här vilsamma rummet går jag vidare och kommer fram till en annan damm. Det här är en del av den och den är verkligen urmysig med sina trädäck och bro rakt över.
Den lilla bänken ser inbjudande ut!
Det här var nog första gången som Mannen min pratade entusiastiskt om en damm och jag var ju rätt duktig på att hejja på den idéen.
Nu har vi haft vår damm rätt många år och det blev precis så bra som jag hoppades på.
Lotties trädgård gav oss inspiration både före och efter vårt eget bygge.


.
Jag står precis vid den lilla bänken och tittar ut över vattenytan. Dammen är full av vita och aprikosa näckrosor! En stor Iris rakt fram och gissar på en flockel till höger. Ingen fisk vad jag kunde se.
Såå fint!

.
Här har jag gått över den lilla bron och tittar tillbaka in i dungen. Hostorna är enorma!

.
Ja, det här är verkligen en trädgård värd att besöka! Då det bodde en konstnär i trädgården fanns det mycket att titta på som inte bara var i växtväg. Här är det stolpar/stockar som är brända nästan till aska.
Mycket effektfullt på en yta som behövde ett blickfång!


.
Den fina kvinnan som tittar ut över nejden är välplacerad hon oxå! Har en känsla av att det inte är Lotties egna utan kommer från Rögle Solhem som oxå har en fantastisk trädgård.


.
Ibland händer det att jag får lite sällskap av trädgårdens katt när jag går på min lilla utflykt. Här kom hon med mig en stund. Visade vägen.


.
Måste bara återkomma till den bästa platsen i trädgården. Jag gillar verkligen broarna. Det är jättefint!
Den här bilden är tagen 2016 och det ser inte riktigt likadant ut som vid vårt förra besök.

Det har tillkommit mycket mer konst i trädgården och en hel del är omflyttat. Fast det är ju så det ska vara! En trädgård är ju under en ständig utveckling.

Jag tackar för att jag och maken fick komma på besök!

One thought on “Inspirerad av andra! – Lotties trädgård

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *