Gran Canaria – Del 2

Spread the love for gardening!

Här kommer fortsättningen på vår familjeresa till Gran Canaria.
Så mycket att titta på och så vackert! Jag fotar ju mest växter förstås 🙂
Här är del 1 från resan.
Vi är på utflykt och är 2 bilar, men har bestämt träff på den norra sidan ön.

Gran Canaria är precis som många av de andra kanarieöarna en vulkanö. Den är den tredje största av de 13 kanarieöarna och formen på ön är cirkelformad. Den är ca 5 mil i diameter vilket kan tyckas litet men då det är mycket berg och sepentinvägar så tar man sig inte så snabbt över ön som man skulle kunna tro. Den högsta toppen Pico de las Nieves, ligger på 1 949 meters höjd.

Vi har precis stannat på ett café för lite fika. Bilder från caféet ser du i det förra inlägget från Gran Canaria.
Man ser många spännande saker när man är på utflykt! Jag kastar upp kameran och fotar så fort jag ser något. Ibland får jag maken att stanna bilen så jag får ta riktiga bilder. Växtbilder och trädgårdsrelaterat är ju prioriterat förstås, men eftersom det är fina vyer oxå så bjuder jag på en del såna med. Hoppas du gillar!

Lite gullig vy med med de blommande träden och så en enorma krukor som pynt.

Minns faktiskt inte just nu om det här var något som låg nära caféet. Men någon har iallafall tänkt hur de vill ha det och skapat en liten trädgård mitt i allt det torra.

Här ville jag ta en promenad men det ville inte maken.

Jag är så fashinerad av den varierande växtligheten.
Men vi ser inte speciellt mycket djur. Inga springande bergsgetter eller lösa hundar.

Gran Canaria har sitt eget vädersystem och det skiljer mycket beroende på vilken sida av ön du befinner dig på. Är du på den norra sidan är det fuktigt och blåsigt. Det är inte för inte som många älskar att vindsurfa här. Vill man istället ha solen så bör man bege sig till de södra delarna som knappt har några molniga dagar alls under ett år.
Det brukar vara max 27 grader på somrarna så klimatet är ganska stabilt.

Enligt wikipedia har över 2 miljoner människor besökt ön/per år under 00-talet. Så är man ensam någonstans kan man ju lätt undra var de andra människorna är….

På Gran Canaria odlar man förstås många saker, men bland annat tomater och bananer. Många av bananerna vi äter kommer härifrån och kallas för EU-bananer eftersom de ’måste’ ha rätt form och storlek för att få exporteras till EU.

Det här såg ju bara för kul ut! Parkering och där var det ju praktiskt att parkera även åsnan! Det var precis i en korsning så bara ett stenkast bort var det en liten uteservering med några få platser. Där satt troligen åsneägaren och chillade.

Nu har vi kommit in en mycket frodig dal.
Här ser det faktiskt odlat ut. Kolla serpentinvägarna!

Terassodling.
Det här är sista byn innan vi kommer upp på toppen av ön.

Zoomade in lite för att se lite närmare på deras stenmurar. Väldigt grönt och fint här! Prydligt!

Själva bor vi ju på den södra sidan. Så vi har verkligen kört över hela ön. Från söder till norr.
Målet är att komma till Arucas. Bilden är en print från Google maps där den röda markeringen visar Arucas.

Vi har vår gps med oss. Utan den hade vi varit vilse…för här och där är vägar avstängda och det är lite si och så med hänvisningsskyltarna.
Gps:en säger att vi är på väg uppåt 1500 m över havet.
Det känns i öronen!

Nu är vi uppe på toppen. Här ser vi för första gången havet på öns norra sida. Det ser disigt ut. Vi har helt missbedömt tiden det tar att köra dessa snirkelvägar, men vi har uppskattat resan!

Långt norrut skulle de finnas en by där alla balkongerna och träföremål var gjorda av pinje.
Dessa träd skulle odlas på ön och vara mycket exklusiva. Jag är lite osäker på hur pinje ser ut på nära håll, men jag tror att det är dessa tall-liknande träd.
Alla dessa träd som kantar vägen ser skalade ut. Barken är bortforslad så jag gissar att de använder den till något.

Nu åker vi neråt igen. Här ser det väldigt speciellt ut.
Hela dalen är grågrön. Ludet grön.
Inte frodigt grön utan mer död.
Tittar jag närmare ser jag att träden är beväxta med nån form av lavar.
Det hänger från dem och varje liten gren är övervuxen.
Kan inte säga om träden under laven är levande eller döda. Det känns fuktigt i luften.

Vi närmar oss Arucas. Planen är att vi ska titta på deras rom-destilleri när vi kommer fram. Det var ett sightseeing tips från hotellet som vi nappade på.
Det har inte direkt funnits nåt att gå in på i övrigt. Inte ens en turistshop.
Vi såg en indianby före Fataga och sen en kamelsafari strax efter. Det var allt.
Sen dess har vi åkt i flera timmar och det är fullt med söta små byar och utkiksplatser. Men inte direkt något att göra…

Husen börjar få lite mer färg. Innan har alla husen varit vita.

En äng!!
Helt plötsligt dök den upp i en dal.
Men inga betesdjur! Var är de?

Många av husen odlar frukt. Visst matchade de huset snyggt?! Här har de verkligen gått loss med målarpenseln!

Klockan går. och vi börjar bli hungriga.
Har precis fått ett sms från den andra bilen och de säger att de vänder hemåt. Barnen blev åksjuka i bergen.
Vi trodde vi skulle ses i Arucas men vi visste inte om de var före eller efter oss. När vi försökte ringa alla deras telefoner var det ingen som hade dem på. Typiskt va!

Stannar till på en krog. Utanför står det flera stora bussar och vi misstänker starkt att det ska vara fullt därinne. Men vi gör ett försök.

Utsikten från deras terass är makalös.
Vi ser hur långt som helst. Maten var inte fullt så spektakulär men vi slog till med varsin 3-rätters. Alla tog olika, bara för att få smaka på varandras.
Titta vad vackert!!

Det är verkligen väldigt väldigt vackert här! Så dramatiskt landskap!

Turisterna är nog kvar i Playa del Inglés. Vi ser förstås andra som hyrt bil och en hel del cyklister, men här är det genuina livet mer synligt. Inte alls lika kommersiellt. Husen är välskötta. Bilarna däremot ser ut som ras. Bucklor och repor…och gamla. Som jämförelse är alla taxibilarna i Playa del Ingles äldre mercedes. De privata bilarna är små. Och slitna.

Äntligen framme i Arucas.
Barnen i baksätet har tröttnat lite…de spelar hellre nintendo än tittar ut. Men så har vi oxå suttit i bilen i mer eller mindre 6 timmar.

Framför oss dyker en enormt mörk och dyster Cathedral upp. Jag får läsa på lite och berättar att det är en stor kyrka. Man får tydligen inte kalla en kyrka för kathedral om det inte finns en biskop som residerar från den. Iallafall så är den väldigt pampig!

Vi går in i den.

Väldigt vackert och kyrkor är alltid så rofyllda.

Spanien firar jul den 5-7 januari och vi hinner se deras juldekorationer.
Julstjärnorna är stora som våra Elwoodii cypressser. (ber om ursäkt för den lite taskiga skärpan på denna bild, det var rätt mörk därinne…)

Klockan är 16.00 och vi har missat öppettiderna på destilleriet med 2 timmar! Den informationen fick vi aldrig…trots att vi pratade med den svenska guiden på Apollo. Och inte heller information om HUR lång tid den verkliga resetiden skulle vara….
MEN jag ser på kartan att det finns en park på gångavstånd. 🙂 Övertalar familjen att vi ska ta en promenad innan vi åker neråt igen. Vi vet ju att det börjar bli mörkt vid halv 6 så tiden börjar bli knapp! OCH vi åkte oxå förbi en STOR skylt för den Botaniska trädgården! Ja men visst!! Det finns massor att se och dagen är inte slut ännu.
Familjen är inte fullt så entusiastiska….
Parken är något liknande en stadspark. Ingen entréavgift…ganska stelt och formellt. Jag har tröttnat efter 2 minuter. Finns inget intressant att se!

Nån underlig staty…som ser ut som om den tillber regnguden eller nåt. Finns säkert en historia om den. Men ärligt talat så är det ingen som är intresserad…

På väg mot bilen igen.
Jag har lyckats övertala dem att vi ska ta en snabb tur till den Botaniska parken.
Bättre snabb än ingen alls sas 😉
Yeay!! Botaniska Parken blir i del 3. Även det ganska många bilder!
Hoppas du gillar!!

/Lillianna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *