Englandsresan – Waterperry garden

Spread the love for gardening!

När jag fyllde jämt senast (!) fick jag en finfin present i form av en trädgårdsresa till England. Här kommer några inlägg från den fantastiska resan. Det är faktiskt så att jag fyller jämt igen i år….så tiden har gått snabbt!
Men det här inlägget är för bra för att låta förbli bortglömt….så jag återpostar det med lite revidering… Hoppas du gillar det!

Egentligen var det så här. När jag blev med i en trädgårdsförening helt spontant, råkade hamnade som ordförande och aktiv medlem i styrelsen lärde jag känna en annan trädgårdspassionist. Lika passionerad som jag alltså. Vi har nästan exakt 10 år mellan oss, men lika stort intresse och i stort sett samma smak när det gäller trädgård. Vi skrattade lite då (nu för drygt 17 år sedan) och sa att när vi skulle fylla jämt nästa gång skulle vi ta en resa till England tillsammans. 2011 kom vi på att det faktiskt var dags. Vi fyller jämt. Tiden har gått fort och nu stod vi där med; Ska vi eller ska vi inte?
Så vi bestämde oss för att göra slag i saken!

10 dagars resa. Augusti. Hyrbil. Bara trädgårdar på schemat. B&B. Inget mer planerat än så!

Vi satt många timmar på internet, iallafall jag. Tittade i gula boken online. Letade efter vilka trädgårdar jag ville se. Skrev upp dem och tog reda på koordinaterna. Min GPS är värd sin vikt i guld!!! Utan den hade vi inte klarat oss hälften så bra som vi gjorde.

Sen diskuterade vi oss fram till vilka vi trodde skulle vara mest sevärda, så att båda fick igenom några önskemål var.

Vi bokade flygbiljetter och bil hemifrån. Men inget annat. Flög med RyanAir (billigt och punktligt).
När vi kom fram fick vi en annan bil än den vi hade valt. Men shit happens, det gjorde inget. Den var likvärdig och hade inbyggd gps. (inte ens i närheten av min dock).

Första dagen åkte vi direkt till Oxford. Åkte en sightseeingbuss (dubbeldäckare) och fick höra allt om de olika college som finns bevarat. Mycket intressant! Oxford är en stad med sin givna plats i historien, inte bara för engelsmän.

Dag 2. Vår första trädgård blev Waterperrygarden. Vi trodde att det skulle vara en enorm trädgård. Vi var i stort sett ensamma i denna fina trädgård. Det verkade vara en busslast med ett något åldrat gäng som kallade sig ’Waterperryfriends’ och sen vi då.

Enorma rabatter! Och enorma murar! Vi gick och gick.

Alla rabatterna prunkar i flertalet färger, samstämt eller brinnande. Mycket prydligt och välskött. Man ser att det är planerat att vara vackert hela säsongen. Jag bara älskar dessa ’borderwalks’.

Trädgården har många olika rum. Alla med skiftande karaktär. Här är det en massa sten och snirklande gångar. Lite torrt och ökenaktigt, fast fullt med växter då förstås.

Vi har kommit fram till en avlång damm. Överallt i trädgården är det breda gångar, enorma gräsmattor och riktigt höga häckar. En del utropstecken här och var med formklippt. Mycket mycket välskött!

Trädgården deltar i något som de kallar Art & Craft. Så här och där står det statyer och diverse konstverk. Senare i augusti ska det visst vara ett stort jippo där konstnärerna har aktiviteter för allmänheten runt sina konstverk.

I tidningarna från England (som jag prenumererat på i flera års tid) har jag sett att det varit ganska inne att klippa en gång och låta resten vara vilt. Självklart finns det representerat här.

En så lyckad kombo! Visst är det osannolikt vackert!! Trädgårdsmästaren leker mycket med kontraster i den här trädgården och jag bara njuter av kombinationerna!

Här har vi mött en av de personer som arbetar i trädgården. Hon hade famnen full av en ljuvligt fång med blommor. Den skulle visst ges till en annan av dem som arbetar i trädgården men som för tillfället  låg på sjukhus. Vi kunde förstås inte bara gå förbi utan att fråga om vi fick ta ett foto.

Lupiner och kärleksört i ett böljande hav!

Nu närmar vi oss en hög häck. Har ingen aning om vad som väntar oss innanför den. Fullständigt omöjligt att gissa.

Bakom häcken uppenbarade sig vad vi trodde var en vit trädgård, men den kallades för den formella trädgården. Helt bedårande fin!

Smala gångar runtomkring mellan exakt klippta låga häckar. Pyramider och ett avancerat mönster av färger i mitten.

Vackra soffor att ta igen sig på en stund medan man tar in den vackra vyn.
Inte ett stort rum, men fullproppat av perfektion!

Här har vi ett lapptäcke av färg, form och struktur. Mönster. Buxbom förstås. (Buxbom luktar lite kattpiss, men snyggt är det!)

De runda bollarna är rödbladig Berberis och de fyra stråken med böljade rött är rödbladig Salvia.
Utsökt vackert!!

Verkligen så långt från min egen trädgårds vilda om än ganska hänförande uppenbarelse att jag inte kan annat än njuta av lugnet.

Även här en staty, kanske vackrast av dem alla? Jag är såå förtjust i dessa metallstatyer!

Nu har vi lämnat den formella delen och beger oss vidare. En snygg kombo med vita doftande Canada-Liljor (är det väl?) och bergormrot.

En plats att sitta på inunder rosorna. Varje stolpe är klädd med en klängros. Inte så stora, eller så har de oxå haft en hård vinter?
Faktiskt så vet jag att de hade en hård vinter. De flesta vi pratade trädgård med påpekade detta. Deras köldrekord låg visst på -16grader i vintras och rejält med snö enligt deras mått mätt.

Riktigt mörk och ganska hög kärleksört kurtiserar med en näva i allra mest lysande lilacerise.

Inte många rosenstöd av trä har vi sett. Knappt några alls. Här är det mesta stort och gjort av kraftiga ställningar. Denna var nätt och söt. Med en härlig patina.

En gång så lång att jag inte ens iddes gå igenom den. Ledde oss jämsides (på andra sidan häcken) längs en enorm rabatt, där jag gick. Blommor är ju mer intressant en en klippt häck…

Nu ska vi snart lämna den här fantastiska trädgården. Jag tyckte det var roligt och eftersom det här var den första trädgården vi besökte kommer den nog ha en speciell plats i mitt hjärta. <3

Slutsummeringen blev: Kanske inte den vackraste eller allra mest spännande av alla de vi besökt, men definitivt sevärd. Mycket välskött och fin. Rekommenderas varmt!!

Nu närmar det sig! Jag fyller faktiskt jämt igen!
Inlägget är med i fotoutmaningen hos TrädgårdsFägring med temat ’det närmar sig

/Lillianna

3 thoughts on “Englandsresan – Waterperry garden

  1. Låter som en härlig resa! Och en trädgård med spännande inslag. Oxford är en underbar stad och omgivningarna runt är fantastiska. Senast jag var där fortsatte vi till Cotswolds.

    Ha det gott! Carina

  2. Tack för att du delar med dig av er resa. Fantastiskt inspirerande bilder från en spännande trädgård.
    Önskar så att vi snart kan ut att resa igen och upptäcka guldkorn likt denna runt om i världen.

    Ha det gott! /Birgitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *