Cadwell Hill Barn – trädgården

Spread the love for gardening!

Nu har turen kommit till trädgården. Jag är hemma hos Elisabeth som bor i vackra Cadwell Hill Barn, West Littleton, Chippenham, South Gloucestershire.
Vill ni se insidan av hennes hus finns det ett tidigare inlägg…här.

Jag står precis utanför dörrarna som leder ut på baksidan ut i trädgården. Det är mycket formklippt här.
A topiary garden som det heter på engelska.

 

Många olika träd och buskar. Inte så mycket blommor. Många statyer och blickfång.
Stiligt och smakfullt!
Vackert!

I mitten av rundeln står en eldbehållare.

Elisabeth har gjort allt det här förstås! Hon visade oss bilder på huset när det bara var en gräsmatta runtom. Vilken skillnad! Så fint!
Hon är verkligen duktig!
Hon är förstås med i Gula boken.. men vi hittade faktiskt till henne i en bok med rekommenderade B & B för trädgårdsälskare.

Hela baksidan är mycket välplanerad, välskött och inte det allra minsta ogräs syns nån stans. Elisabeth berättar att hon har en handy-man som hjälper henne med det tyngsta. Sen gör hon allt annat själv.

Jag går runt och tittar på alla fina träd och buskar som växer här. Efter att ha frågat snällt får jag lov att försiktigt ta sticklingar på de jag tycker om. Lyckligare än så kan man knappast bli och jag plockar fina klacksticklingar som jag stoppar i en liten plastpåse.

Nu går jag vidare ut ur det här rummet. Bredvid den formklippta delen av trädgården finns en hög häck med lavendel inunder. Jag upptäcker att det är 2 höga häckar tätt bredvid varandra. Uppklippta. Finns ett namn för den typen av klippning, men just nu kommer jag inte ihåg vad. Skymtar något längst bort och jag måste bara gå igenom den långa smala gången och se vad som står där. (precis det som är tanken!)

En ensam något mossig dam står där och tittar lite snett på mig när jag kommer fram. Tycker hon ser lite sorgsen ut. Kanske skulle jag hålla henne sällskap en stund, men jag vill se mer så jag lämnar henne snart.

Jag går tillbaka till baksidan. En av de många uteplatserna i den formklippta delen av trädgården. Just nu skuggad av huset, men säkert i full sol senare på dagen. Palmliljan blommar makalöst vackert. Väldigt mysig sittplats!

Fina gjutjärnsmöbler och vackra tunga urnor med margeriter. Min nya älsklingsbuske (!) Choisya finns oxå nära. Den växer överallt här i England. Det är den gula busken nere i hörnet av bilden. Mycket vanlig här i England, men såå snygg!!!

Engelsmännen har en helt annan syn på trädgårdar än vad vi har. Även de som inte är direkt trädgårdsintresserade har häckar med blandade bladfärger. Vi ser några få hus med tråkiga tomma gräsmattor, men inte många. De flesta lever och andas med naturen runt omkring dem. Smyckar sin plätt på jorden med iallafall något litet grönt.

En bild på eldkorgen. Runt om växer låg buxbom och grå Lavender cotton (Santolina). Det används mycket Santolina och Helichrysum i sånna här buxbomsparterrer och även som kantväxt. Tyvärr inte mer än räknad som sommarblomma hos oss. Men fin!

Urnor av sten. Och överallt staplade stenhögar som underfundament till prydnadsföremål. All den här vackra stenen fascinerar mig. Kanske för att jag själv bor i en jordbruksbygd och den sten jag får upp ur jorden är lätträknad, mer röd än svart och oftast klotrund.

Elisabeth är en samlare, precis som både A-M och jag är. Vi pratar latin och engelska så gott vi kan och försöker identifiera alla träden och buskarna. Det här vackra trädet kallas för weddingcake. Vi kommer att se många av samma sort ju fler trädgårdar vi besöker. Det heter Cornus controversa ’Variegata’ och jag bara måste ha ett eget! Så fint med sitt våningsväxande sätt. Inte säker på att det är superhärdigt, men jag får väl testa om jag skulle råka snubbla över ett ex nånstans.

Elisabeth frågar vilken typ av trädgård jag gillar. Jag måste nog fundera en stund och sen säga att jag gillar det här formklippta. Inte har jag en endaste formklippt historia i min egen trädgård, men jag tycker det är skitsnyggt rent ut sagt! Men eftersom jag samlar på typ allt i perennaväg så måste jag nog inse att jag bara får plats med enstaka formklippta buskar.

På andra sidan om den formklippta delen leder ett rep oss längs en lång mur kantad av perenner och sommarblommor. Det är en lång rabatt.

Här är jag i andra änden på rabatten och tittar tillbaka mot huset. Bakom mig finns en lite mer vildvuxen del med massor av hög vegetation, komposthörna och en skuggad stig. Stigen leder till den formklippta häcken på andra sidan om den formklippta delen fast i utkanten av trädgården. Det här är en trädgård där man upplever varje rum för sig. (mycket genomtänkt!) Höga häckar och träd skymmer sikten så varje gång jag går runt en stor växt eller ett hörn ser jag något nytt. Spännande!

Sista uteplatsen med matbord och parasoll. Innanför glasväggen har hon ett litet vardagsrum med tv. Kanske kan hon till och med öppna glasväggen och sitta ute och titta in på kvällens tv-program, om hon nu skulle vilja se något annat än sin egen fantastiska trädgård.

Jag tackar allra ödmjukast för att ha fått stanna över natten i det här fina huset, och se den här fina trädgården. Är ni i närheten och behöver någonstans att bo så rekommenderar jag Cadwill Hill Barn Bed and Breakfast!

Hjärtliga Trädgårdshälsningar
/Lillianna

 

2 thoughts on “Cadwell Hill Barn – trädgården

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *